Jak na skvělou smaženici podle Jaroslava Sapíka: Šéfkuchař prozradil jeden moravský trik, díky němuž je jídlo perfektní
13. 10. 2023 V kuchyni s VIP
Podzim je ročním obdobím, které pro mnohé z nás představuje čas, kdy se můžeme vydat do lesa na houby. Jednou z možností, jak využít naše úlovky, je připravit si smaženici. Ta podle receptu Jaroslava Sapíka vás překvapí nejen svou výraznou chutí, ale i jedním trikem, který oblíbený šéfkuchař používá.
Moravské zvyky
Recept je oblíbený hlavně na Moravě, kde se traduje z generace na generaci. „Tam se praženice prostě dělá jinak,“ vysvětlil kuchař v pořadu Babica a Sapík - Souboj těžkých vah. Nejedná se ovšem o nic složitého, naopak, je to jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit houby na oběd nebo večeři. Navíc, pokud nemáte čerstvé houby, klidně můžete použít i ty mražené.
Jak významný český šéfkuchař, který se vyučil v hotelu Ambassador, zdůraznil, je při přípravě důležité dodržovat několik věcí. Mezi ně patří třeba způsob krájení hub. „Musí být pěkně velké kusy,“ sdělil Sapík. Připomněl také důležitost dostatečného množství česneku.
Mohlo by vás zajímat
Několik druhů hub
Ve svém receptu použil hned několik druhů hub, protože každá má svou specifickou chuť, která přispívá k celkovému dojmu z jídla. Sapík proto nezapomněl ani na lišky. „To je houba, která se skvěle hodí jak na praženici, tak třeba do omáčky,“ vysvětlil kuchař, jenž v roce 1992 otevřel v Klokočné rodinnou restauraci a penzion.
Sapíkovy triky
Specialitou Sapíkova receptu je použití dětské krupičky. „Všichni víme, že houba má velké množství vody, kterou uvolňuje při restování. Krupička do sebe všechnu tu vodu vsákne,“ vysvětlil kuchař, který svou smaženici servíruje zásadně s topinkami. Před podáváním ovšem použil ještě jeden „fígl“, po přidání vajec odstaví pánev z plotny. „Pokud by byla pořád na ohni, tak bude jídlo vysušené," vysvětlil Sapík.
Smaženice podle Jaroslava Sapíka
Na poctivou houbovou pochoutku budete potřebovat: 2 hrsti čerstvých hřibů, 2 hrsti čerstvých lišek, 2 hrsti čerstvých kozáků (všechny houby lze použít také mražené), 2 lžíce sádla, 1 střední cibuli, 2 špetky kmínu, 5 stroužků česneku, 2 lžíce krupičky, 8 vajec, sůl a pepř.
Jak na to?
- Na pánev dáme sádlo, když se rozpustí, přidáme najemno nakrájenou cibuli, špetku kmínu a na plátky nakrájený česnek.
- Když se cibule lehce opraží přidáváme houby a další špetku kmínu. Vše průběžně mícháme. Když houby pustí vodu, přisypeme krupičku, zamícháme.
- Do pánve rozklepneme vejce a lehce promícháme.
- Vypneme sporák, smaženici osolíme a opepříme a znovu zamícháme.
- Servírujeme na topinkách potřených česnekem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
Pět kroků k dokonalé houbové smaženici: Báječná je z hříbků i z lišek, houby se musí dostatečně podusit a vejce je lepší prošlehat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Darina Křivánková poradila, jak skvěle ochutit topinky. V jejím podniku je chválili i Jan Punčochář a Přemek Forejt
Mýty a fakta: Platí, že se houbová jídla nesmějí ohřívat a zapíjet alkoholem? Odborník vysvětluje, co je pravda
Houby, které nazýváme kuřátka: Je to liška obecná nebo jedlý druh kuřátek žlutých, podobající se korálům