Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset tipů na ten nejlepší dýňový koláč: Těsto je dobré předpéct, náplň bude chutnější a jemnější, když se odleží v lednici
Zdroj: Freepik, freepik

Dýňový koláč patří už i k našemu podzimu stejně jako barevné listí padající ze stromů, halloweenská strašidla a vyřezávané dýně. Je totiž tou nejlepší možností, jak celé pořádně využít celé. Ten pravý americký pumpkin pie je z křehkého těsta, náplň uvnitř je krásně krémová a voní dýňovým kořením. 

Podzim patří dýním

I když u nás nejsou dýně žádnou novinkou, až teprve v posledních letech se vždy na podzim v souvislosti s popularizací oblíbeného amerického říjnové svátku Halloween rozpoutává skoro dýňové šílenství. Dřív se z dýní dělal leda tak dýňový kompot, dnes dýni využíváme do mnohem většího množství pokrmů. Vedle dýňové polévky, rizota nebo curry je asi nejoblíbenější dýňovou specialitou koláč.

Pumpkin pie jako americká specialita

Ačkoli se dýně dá propašovat i do těsta na chlebíček nebo muffiny, dýňový koláč je úplně jiná liga. Opravdový pumpkin pie je opravdu jen jeden. V Americe totiž připravují z dýňového pyré jemný krém vonící kořením, který pak tvoří náplň korpusu z křehkého těsta.

Celý koláč se peče v klasické kulaté koláčové formě, patří k nejpopulárnějším americkým koláčům a připravuje se při všech podzimních svátečních událostech. Patří tak nejen k Halloweenu, ale najdete jej i na sváteční tabuli na Den díkuvzdání po boku pečeného krocana. 

Základem je dýňové pyré

Pumpkin pie je vlastně tou nejlepší možností, jak naložit s dužinou z vydlabané dýně, která se promění v dýňového strašáka. Lepší dýňové pyré však získáte z menší dýně hokkaido nebo z muškátové či máslové dýně. V Americe je koláč ale natolik oblíbený, že se dýňové pyré prodává již hotové v plechovkách, aby byla příprava koláče co nejjednodušší. Pak už totiž stačí jen náplň doladit, připravit křehké těsto a koláč máte hotový coby dup.

Jak vylepšit dýňový koláč?

Dýňové pyré si ale snadno připravíte i domácí tak, že dýni povaříte s trochou vody doměkka, nebo ji upečete v troubě a pak rozmixujete. Hotové pyré pak už stačí jen dochutit kořením a osladit. Pro jemnou konzistenci náplně se nakonec přidává kondenzované mléko nebo zakysaná smetana. Jak ale koláč dovést k úplné dokonalosti? Inspirujte se našimi tipy

  1. Na dýňový koláč se používá jednoduché křehké těsto, na které vám stačí jen tři základní ingredience – hladká mouka, máslo a voda. Snadno si ho můžete připravit podle rad slavného cukráře Josefa Maršálka. Pro ještě lepší chuť pak můžete toto obyčejné těsto dochutit mletou skořicí nebo zázvorem. Zajímavou příchuť mu dodá také třeba chai koření
  2. Pokud chcete, aby těsto zůstalo i po upečení krásně křupavé a nezměklo vám poté, co do něj nalijete náplň, je třeba ho předem předpéct ve formě. Nezapomeňte těsto zatížit, aby se vám nevzdouvalo. Poslouží klasický trik, kdy na těsto položíte pečicí papír a na něj nasypete luštěniny. Ty pak po předpečení vyjmete. Vzdouvání zabráníte i tím, že těsto ve formě na několika místech propícháte vidličkou
  3. V Americe do dýňové náplně přidávají nejčastěji slazené kondenzované mléko, jež náplň i osladí Můžete je ale nahradit i vaječným likérem, který dodá koláči svátečnější ráz.
  4. Aby měla dýňová náplň tu správnou chuť, je třeba do ní přidat speciální směs koření, která je podobná tomu perníkovému, jen poměr koření je jiný. Této směsi se dokonce říká dýňové koření a patří do ní skořice, zázvor, muškátový oříšek, nové koření a mletý hřebíček. Zajímavější chuť také náplni dodá javorový sirup použitý místo cukru. 
  5. Hotovou náplň je lepší nechat odležet přes noc v lednici. Díky tomu se koření krásně rozleží, spojí se s dýňovým pyré a zvýrazní se jeho chuť a náplň je zároveň krásně jemná. 
  6. Pokud by vám krém přišel příliš fádní, můžete jej oživit přidáním dalších ingrediencí. Vmíchat do něj můžete rozinky, brusinky, ořechy nebo můžete koláči dodat na křupavosti, když pod náplň navíc ještě nanesete vrstvu z pekanových ořechů a cukru. Stačí na ni jen rozmixovat a spojit 37 g předem nasucho opražených pekanových, 70 g hnědého cukru, 2 lžíce měkkého nebo rozpuštěného másla a 1/8 lžičky soli. Vzniklou hmotu pak rozetřete na korpus a teprve na ni naneste dýňový krém. 
  7. Náplň koláče by měla být po upečení krásně hladká, rovná a nepopraskaná. Pokud se bojíte, že vám vyteče z koláče ven, je lepší udělat korpus s vyššími okraji.
  8. Praskliny vznikají ve chvíli, kdy se koláč přepeče. Dokonale upečený koláč má na okrajích vypadat pevně, ale uprostřed by měl být stále měkký a houpavý (i když ne tekutý). Správnou propečenost si nejlépe ověříte teploměrem. Uvnitř by měla být teplota 76 °C. Pokud nemáte teploměr, vyndejte koláč z trouby ve chvíli kdy je střed trochu propadlý. Propadlý kruh by měl mít poloměr 10 cm. 
  9. Aby zůstal povrch koláče krásně hladký i po vyjmutí z trouby a vychladnutí, je třeba jej zakrýt fólií. Ta by se však neměla přímo dotýkat povrchu koláče. Zapíchněte proto do středu špejli a fólii přetáhněte přes ní. Místo fólie můžete použít třeba igelitovou čepici do sprchy. Tou koláč krásně zakryjete, ale nepřilne k jeho povrchu
  10. Hotový koláč můžete ozdobit ořechy, sušeným ovocem nebo kořením. Pokud povrch není úplně ideální zakryjte jej vrstvou šlehačky.

Náš tip: Vynikající dýňový koláč ozvláštěný jablky si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více