Pět největších gastronomických trendů: Láká nás regionální kuchyně, rostlinná strava i chytré nádobí
17. 10. 2023 Historie a zajímavosti
V posledních letech prochází svět gastronomie značnými proměnami. Nové trendy, které se objevují na této scéně, ovlivňují nejenom restaurace, hospody a bary, ale také domácí kuchyně a naše stravovací návyky. Jaké jsou tedy aktuální trendy v gastronomii?
1. Zdravé a udržitelné stravování
Jedním z nejvýraznějších trendů posledních let je zaměření se jídlo, podporující zdravý životní styl. Lidé se stále více zajímají o to, co jedí, jaké jsou nutriční hodnoty jídel a odkud pocházejí použité ingredience. Také se snaží omezovat konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru, soli a nasycených tuků.
Součástí tohoto trendu je také snaha o snížení produkce odpadu a následného dopadu našeho stravování na životní prostředí. Příkladem mohou být jídla z lokálních surovin, nákupy ve velkoobchodech nebo specializovaných obchodech, kam si zákazníci mohou přinést vlastní obaly.
Mohlo by vás zajímat
2. Rostlinné pokrmy
Dalším trendem, který je stále populárnější, je stravování bez masa. Ať už jde o vegetariánství či veganství, stále více lidí se rozhoduje omezit konzumaci masa a živočišných produktů. Tento postoj je motivován nejen etickými a zdravotními důvody, ale také snahou o snížení dopadu na životní prostředí.
Mnoho výzkumů ukázalo, že vegetariánské a veganské diety mohou být prospěšné pro zdraví, nicméně je důležité se ujistit, že strava obsahuje dostatek důležitých živin, jako jsou bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, železo, zinek, jód a vitaminy B12 a D.
3. Experimentování s přísadami a technikami
V gastronomii se také stále více experimentuje s novými přísadami a technikami. Objevují se například jídla s fermentovanými ingrediencemi, které se vyznačují specifickou chutí a texturou. Jde o potraviny, které prošly procesem fermentace, tedy typem konzervace. Tento proces zahrnuje použití bakterií, kvasinek anebo jiných mikroorganismů na to, aby se potraviny mohly přirozeně konzervovat a zároveň se zlepšila jejich nutriční hodnota a trvanlivost. Zástupci jsou například kefír, kombucha nebo kimchi. Rovněž se stávají stále populárnějšími techniky jako sous-vide, kdy se jídlo vaří při nízké teplotě v uzavřeném sáčku, nebo molekulární gastronomie, která kombinuje kulinářské umění s vědou.
4. Regionální kuchyně
Lokální dodavatelé, místní suroviny a regionální kuchyně, to nyní „frčí“. Lidé se stále méně bojí vyzkoušet nové chutě a recepty z různých koutů světa. Velký zájem je například o asijskou, středomořskou nebo latinskoamerickou kuchyni. Navíc se vrací zájem o zapomenuté recepty, které známe od našich prababiček a babiček.
Například v České republice se liší kuchyně jižních Čech od kuchyně severočeské. Zatímco na jihu je typická kulajda nebo svíčková, na severu je obvyklá třeba bramboračka.
Stejně tak v Itálii, severní kuchyně je proslulá svými těstovinami a rizoty, zatímco jižní kuchyně je známá svou pizzou a mořskými plody. Regionální kuchyně může být také ovlivněna klimatem oblasti, náboženstvím, sousedními zeměmi a místními zvyky a tradicemi.
5. Technologie v gastronomii
Stále narůstajícím trendem je i využití technologií v gastronomii. Ať už jde o online objednávání jídla, aplikace pro sledování nutričních hodnot nebo robotické kuchyňské pomocníky, technologie se stávají nedílnou součástí našeho stravování.
Mezi nejdůležitější technologické inovace v gastronomii patří například 3D tisk pokrmů. Tato technologie umožňuje tisk jídla do různých tvarů a designů, což přináší zcela novou dimenzi prezentace jídla. Pracuje se i s moderním kuchyňským náčiním, jako jsou inteligentní hrnce a pánve, u nichž můžete ovládat teplotu a čas vaření, což pomáhá přesnějšímu vaření. Také roboti jsou stále častěji v gastronomii využíváni. Od automatických kávovarů po přístroj, který dokáže připravit celý hamburger.
Závěrem lze říci, že trendy v gastronomii odrážejí naše měnící se preference a hodnoty. Zdraví, udržitelnost, kreativita a otevřenost novým chutím a kulturám jsou hlavními směry, kterými se současná gastronomie ubírá.
Zdroje informací:
ch.dunigroup.com - Food trends in gastronomy
everydayhealth.com - The Top 10 Healthy Food Trends to Expect in 2023
foodstarsuk.com - 2023 Foods Trends
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co na oslavu místo chlebíčků? Vsaďte na rozmanitost a barevnou pestrost pohoštění
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
Polévka z pečeného česneku a červené řepy je podzimní životabudič. S vařeným vejcem navíc hravě nahradí hlavní jídlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonalou kulajdu? Tučnější smetana, pečené brambůrky a ztracené vejce posunou chuť do nebeských výšin
Retro okénko: Buřty v pivním těstíčku jsou uvnitř šťavnaté a na povrchu krásně křupavé
Čočkové tofu nadchne nejen vegetariány: Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládnete připravit jako nic