Pečeme s Ivou: Kváskové bulky se sezamem mají senzační chuť! Stačilo přidat navíc špetku suroviny, kterou má každý doma
16. 11. 2023 Vaření
Rádi zkoušíte péct drobné pečivo, kynuté jen kváskem? A stále to chuťově není ono, něco tomu chybí? Pomůže přidání suroviny, kterou má každý z nás doma. Pokud do těsta přidáte velkou špetku jedlé sody, bude kváskové těsto a pečivo z něj výrazně lépe chutnat. Vyzkoušejte a uvidíte sami!
Když pekařka promluví...
Nejsem jediná, komu drobné pšeničné kváskové pečivo připadalo chuťově maličko jiné než to s droždím. Rušivě jiné, takže jsem se jeho pečení dlouho jen vyhýbala a pekla pouze chleby a dalamánky.
Pomohlo přidání malé trošky obyčejné jedlé sody do těsta hned při jeho zadělávání. Soda zneutralizuje i tu lehounkou kyselost, která by jinak v kváskovém pečivu mohla být a strávníkům vadit. Bulečky mají trochu pevnější kůrku, ale jinak chutnají úplně stejně lahodně, jako ty s droždím a delší fermentací.
Co budeme na bulky potřebovat?
Na rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
Dále do těsta:
- 130 g vody
- 350 g hladké mouky
- 30 g oleje
- 30 g sezamu
- 2 rovné lžičky soli
- ⅓ lžičky jedlé sody
Mohlo by vás zajímat
Jak budeme postupovat? Všechny suroviny na rozkvas spolu dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 10-14 hodin v teple místnosti.
K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.
Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na nízký plech s pečícím papírem nebo fólií, zlehka zakryjeme suchou utěrkou a necháme před pečením nakynout.
Troubu i s pečicí dlaždicí zapneme v předstihu, aby se dobře nahřála nejen trouba, ale i samotná dlaždice. Pak fólii s bulkami, potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupneme - ani pekařskou lopatu netřeba!
Bulky pečeme asi 15-20 minut / 230-250 °C, po prvních pěti minutách pečení je znovu postříkáme vodou a dopečeme.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty