Hrnkový drobenkový koláč s povidly je neuvěřitelně vláčný a křehký, nebesky chutná, a přitom je snadný na přípravu
7. 11. 2023 Vaření
Dostali jste chuť na něco dobrého k odpolední kávě? Hrnkové koláče nikdy nezklamou protože jsou jednoduché na přípravu. Hrnkový drobenkový koláč s určitě potěší vaše chuťové buňky.
Hrnkové koláče
Pečení sladkých dezertů vyžaduje přesnost. Ti zkušení už vědí, že jde především o vzájemné poměry surovin. Proto je možné péct i podle hrníčkových receptů. Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené. Kdo by se chtěl zbytečně odvažovat s ingrediencemi, když to jde mnohem snáz? Stačí hrnek (obvykle 250ml), velká lžíce a malá lžička.
Mohlo by vás zajímat
Drobenkové koláče
Drobenka je podobně oblíbená jako hrníčkové recepty. Její popularita spočívá nejen v jednoduché přípravě, možné proměnlivosti surovin, ale hlavně ve výborné chuti. Tady z drobenky máme dokonce celý koláč, který určitě rychle zmizí z talíře!
Drobenkový koláč má náplň. Většinou to bývá tvarohová, ale můžeme si ji přichystat makovou nebo povidlovou. Drobenka v níže uvedeném receptu není jen z mouky, cukru a másla, ale ještě v ní jsou žloutky a navíc voní skořicí.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Na přípravu tohoto drobenkového koláče si připravte: na těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, ¾ hrnku cukru moučka, 250 g másla nebo Hery, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a ½ lžičky mleté skořice. Dále: 2 lžíce mandlových lupínků. Na náplň: 500 g povidel, cukr, vanilkový cukr, mletá skořice a 1 lžíce rumu.
Jak na to? Tuk nakrájejte na menší kostky. Do mísy nasypte obě mouky, cukry, prášek do pečiva a skořici. Promíchejte, přidejte tuk, žloutky a vytvořte drobenku. Jednu třetiny z připravené drobenky dejte stranou a přimíchejte do ní mandle.
Troubu předehřejte na 190-200 °C. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem, nasypejte na něj dvě třetiny drobenkové směsi a upěchujte ji (třeba válečkem). Povidla dejte do mističky, promíchejte je se skořicí, rumem a oběma cukry. Ochucená povidla dejte na drobenkové těsto a rovnoměrně rozetřete. Na to dejte zbytek drobenky ochucené mandlemi, plech vložte do vyhřáté trouby a pečte dorůžova. Trvá to zhruba půl hodiny. Koláč je třeba nechat úplně vychladnout. Je totiž hodně křehký a rozpadal by se.
Náš tip: Připravte si hrnkový koláč (třeba s ovocem) podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 5 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 6 hodinami
Mňamka
Přidáno před 6 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 7 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické