Dietoložka britské královské rodiny: Jestli pijete colu s cukrem nebo bez, je jedno. Důležité jsou jiné věci, říká Gabriela Peacock
22. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
S hubnutím radí členům britské královské rodiny, na svém kontě má dva knižní bestsellery a v obou se věnuje, mimo jiné, přerušovanému půstu. Jak s ním začít, jak obecně hubnout a co při tom (ne)dělat, o to se Gabriela Peacock podělila v rozhovoru pro Toprecepty.cz
Jak začít půst
Potkaly jsme se spolu loni, na festivalu ELLEphoria, kde se to krásnými ženami a modelkami jen hemžilo. Gabriela mezi ně zapadla skvěle. Nejen proto, že sama bývala dříve modelkou, ale taky proto, že postavu modelky by jí i v jejích 44 letech mohla závidět kdejaká dvacítka.
„Gábina“ taky na dvacet vypadá, a to i když stojíte přímo vedle ní. Vděčí za to, mimo jiné, přerušovanému půstu. Jak sama tvrdí, je totiž vědecky dokázané, že jde o nejúčinnější metodu, jak bezpečně dosáhnout zdravé hmotnosti. Naše první otázka tedy logicky zněla, jak s půstem začít.
„Jak začít? Nejlépe koupit si moji knížku,“ smála se Gábina, ale vzápětí dodala, že jde o to, vybrat si, která varianta půstu vám vyhovuje. „Pro mě je nejjemnější plán 16:8, tedy, že 16 hodin se postíte a v 8hodinovém okně jíte. Pro někoho je ale 16 hodin bez jídla už hodně dlouhá doba. Tak ať začne na čtrnácti nebo dvanácti hodinách hladovění,“ radí vystudovaná nutriční specialistka a taky česká rodačka působící v Londýně.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na malé chyby
Bez podrobného návodu ale může být i postění pro mnohé obtížné. Ani v tom „okně“, kdy smíte jíst, totiž nelze „cpát do sebe hlava nehlava“ všechno, co vám přijde pod ruku. Ďábel se ovšem často skrývá i v detailu.
„Někteří mí klienti si dají například caffe latté. Ale mléko naruší stravovací plán, v takové porci je navíc dost kalorií. A pozor i na džus,“ varuje Gabriela Peacock, která pomáhala hubnout princi Harrymu i princezně Eugenii a ve výživě radí i svým přátelům, zpěváku Jamesi Bluntovi nebo herečce Joan Collins.
Specialistka zároveň připomíná, že při hubnutí je jednou z nejdůležitějších složek potravy vláknina. „Je zásadní pro zažívání, detox, na srovnání hladiny krevního cukru a zkrátka pro celkový balanc,“ vysvětluje a hned taky varuje před cukrem.
Cukr jako bílý jed
„Cukr je prozánětlivá potravina, zánět způsobuje chronické nemoci i rakovinu. Samozřejmě, že neříkám, že musíme žít zcela bez cukru, ale je to o té míře. Když si chcete dát dezert, dejte si ho jednou za pár dní, ne každý den. Místo toho si udělejte jogurt s čerstvým ovocem. Ovoce je sice sladké, ale má v sobě antioxidanty, minerály, vitaminy…,“ vypočítává a radí i s tím, jak chuť na sladké přechytračit.
A co když někdo nevydrží bez coca-coly? Má vsadit na light verzi?
„Jestli pijete jednu colu za týden, tak je jedno, jakou si vezmete. Pro mě je špatný jak cukr, tak sladidlo. Ale je to o vybalancování všeho. Pokud colu milujete, jednou za týden si ji dopřejte bez výčitek,“ říká Gabriela Peacock, podle níž neexistuje žádný konkrétní den, ani pondělí, ani leden, kdy by se mělo začít s dietou. A nezáleží ani na věku.
Mohlo by vás zajímat
Věk nehraje roli
„Já opravdu věřím tomu, že nemusíme čekat na nějaký zázračný den, kdy začneme žít nový život. Je to o malých krůčcích. Je úplně jedno, jak jste staří, kolik vážíte, ale vezměte si z mých knih, jak málo nebo jak hodně chcete,“ vysvětluje.
Gabriela nezatracuje ani dovolené či různé oslavy. „Svátky a oslavy si musíme užívat, já to chápu. Ale vyberte si dva tři dny, kdy bude hřešit, víc ne. A během té doby jezte hodně vlákniny, ta opravdu pomáhá! Pokud jdete na oslavu, možná to bude znít divně, ale najezte se klidně předem doma, abyste pak odolali svým chutím.“
A když se najíst předem nestihneme? „Na jakékoliv oslavě si vyberte něco, co má vysoký obsah bílkovin. Třeba kus sýra, vajíčko… Z rautu si dejte nařezanou zeleninu, šunku, olivy, oříšky,“ popisuje Gabriela, jak dostát společenskému požadavku, a přitom dodržet zásady zdravého stravování.
Zkrátka i při hektickém životním stylu můžete dělat malé krůčky, které postupně povedou k velkým změnám. A to nejen v lednu nebo „každé pondělí"!
Náš tip: Místo kachny se "šesti" si dejte třeba perfektní salát podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma pěstování jahodníků. Oblíbené ovoce snadno vypěstujeme i na malé zahrádce
Stačí malý záhon a můžeme se pustit do pěstování jahod. Již následující rok po výsadbě budeme sklízet lahodné plody. Další dva roky budou jahody v… Číst více
Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody jsou jedinečné, nenáročné a přitom velmi chutné. Jejich pěstování nevyžaduje žádné vyšší nároky a rostlinám ani nemusíme zajišťovat speciální… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 20 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnutí díky vláknině: Jednoduchým přidáním zeleniny, ovesných vloček nebo ovoce poletí kila dolů skoro sama
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Hubnutí v novém roce: Přerušovaný půst přinese skvělé výsledky už za 3 týdny. Pravidla jsou jednoduchá