Falešné steaky z květáku: Jsou bleskově připravené, vypadají skoro jako masové a chutí připomínají pizzu
22. 2. 2024 Vaření
Květák patří v české kuchyni mezi jednu z oblíbených surovin. Jeho univerzální využití totiž nabízí nespočet možností, jak tuto zeleninu použít. Nemusí to však být vždy populární mozeček, nebo smažená verze. Z květáku lze za pár minut připravit i perfektní steaky.
Zdravý a chutný
Díky své vysoké nutriční hodnotě, nízkému obsahu kalorií a dobré stravitelnosti je květák oblíbenou součástí jídelníčku mnoha lidí, kteří se snaží stravovat zdravě. Jak uvádí studie z roku 2013, květák obsahuje také vitamíny C a K, kromě toho je rovněž dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů.
Navíc je v jídlech výrazný a dá se využít k přípravě mnoha rozličných pokrmů. Kromě populárního smaženého květáku si můžeme připravit i velkou škálu jídel, která jsou na přípravu snadná a přitom nás nasytí a mile překvapí svou skvělou chutí.
Mohlo by vás zajímat
Jak na květák
Kdo by neznal například domácí klasiku - květákový mozeček, připravený třeba podle tohoto receptu, nebo polévku z této zeleniny, na níž najdete recept zde. K tomu se dá květák připravovat i na grilu, péct v troubě či z něj připravit karbanátky podle tohoto receptu či nízkokalorickou alternativu k běžné rýži.
Stejně jako třeba z fazolí, brokolice nebo celeru se z květáku dá připravit také výborné pyré, které poslouží jako plnohodnotná příloha k masu.
Italská inspirace
Co už je ovšem netradičnější způsob využití květáku je jeho přidání do těsta na pizzu, kde bezezbytku dokáže nahradit mouku. Stačí jen zeleninu uvařit, rozmixovat, přidat pár nezbytných ingrediencí a můžete se pustit do pečení. Podrobný recept nabízíme zde.
To však není jediná varianta, jak si připravit pokrm, chutnající jako pizza, kde ovšem chybí jedna ze základních ingrediencí, nutná pro výrobu této pochoutky z Apeninského poloostrova, tedy mouka.
Vyzkoušejte květákové steaky podle receptu uživatele Instagramu s nickem „kitchenachim“ a budete se divit, jak snadné je si připravit italskou delikatesu, která však s touto zemí nemá téměř nic společného.
Květákové steaky
Na netradiční, ale skvělé jídlo z květáku budete potřebovat: 1 květák, 1 sklenici rajčatové omáčky, 1 mozzarellu, olivový olej, strouhanku, sůl a pepř.
Jak na to?
- Květák omyjte a odstraňte košťál a listy. Z květáku nakrájejte plátky široké asi jako palec a potřete je olivovým olejem.
- Plátky jednou obalte ve strouhance, položte je na plech a pečte v troubě, předehřáté na 200 stupňů, 15 minut.
- Předpečené květáky osolte a opepřete, přidejte lžíci rajčatové omáčky a posypte mozzarellou, nakrájenou na kostičky.
- V troubě nastavte gril a pečte dalších 10 minut při 200 stupních.
- Podávejte posypané petrželkou.
Náš tip: Z květáku si můžete podle našeho videoreceptu vytvořit také lahodné karbanátky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
Jak si připravit a zavařit pravou italskou rajčatovou omáčku: Stačí kilo rajčat, 6 lžic olivového oleje a půlka cibule
Výroba domácího sýra: Jak na smetanový ze dvou surovin nebo mozzarellu z mikrovlnky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Pizza podle horoskopu: Berani ujíždějí na pálivé, Blíženci provokují pizzou Havaj a Raci milují vegetariánskou
Zavařená rajská omáčka podle Těhotnýho kuchaře: Zužitkujete kromě rajčat i kůrky parmazánu a v zimě jenom sáhnete po sklenici
Herečka Markéta Hrubešová nabídla recept na květák se slaninovou drobenkou a říká: Pokorně jsem se vrátila k české kuchyni