Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny srpna sklízet plody různých tvarových i barevných kultivarů. Kořeninová paprika je ještě o něco náročnější na teplo.
Z čerstvých paprik a s paprikami jsou proslavená hlavně jídla z balkánské a středomořské kuchyně, můžeme je plnit a zapékat, papriky můžeme i nakládat a sterilovat.
Papriky neskladujeme dlouho
Papriky neskladujeme dlouho, zmrazujeme je rozpůlené nebo rovnou nakrájené
Význam papriky pro tělo
Papriky obsahují velké množství vitaminu C, podle zabarvení má také mimořádně mnoho karotenu, rutinu, vitaminu B1 a B2. Specifickou vůni dodávají paprice silice, ostrost způsobuje kapsaicin, kterého je více v kořenitých odrůdách. Důležitý je i obsah minerálních látek, hlavně vápníku, fosforu a železa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Nakládaný sýr je dárkem, který potěší každého labužníka. Poradíme, jak ho připravit podle nejlepších receptů
Papriky jako symbol luxusu: Víme, proč jsou tak drahé, kde je mají nejlaciněji i čím ve výživě tuto zeleninu snadno nahradíte
Komentáře