Začíná sezona medvědího česneku: Kolik za něj dáte na trhu a kolik v supermarketu? Víme, kde je teď nejlevnější
11. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Popularita medvědího česneku rok od roku roste. Tím, že se vyznačuje intenzivní česnekovou vůní a chutí má v kuchyni všestranné využití a získal si tak oblibu mezi milovníky dobrého jídla i mezi profi kuchaři. Právě nyní, dříve než obvykle, se první medvědí česnek objevuje na stáncích i v obchodech, je proto vhodné si o něm říct více.
Zdravotní benefity
Medvědí česnek je jednou z prvních bylin, kterých si můžeme užívat v jarních měsících. Divoce rostoucí rostlině s typickými podlouhlými temně zelenými listy bývají přisuzovány až zázračné účinky.
Pravdou je, že je medvědí česnek vynikajícím zdrojem vitaminu C, dále obsahuje látku obsahuje alicin, která je účinná proti některým bakteriím a má vysoký obsah flavonoidů. Díky tomuto koktejlu účinných látek může konzumace rostliny pomáhat v boji v proti mnoha neduhům.
Podle studie z roku 2022 medvědí česnek obsahuje vysoké množství biologicky aktivních sloučenin, které jsou známé svými antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Mohlo by vás zajímat
Kde ho hledat v přírodě
Medvědí česnek se přirozeně vyskytuje ve stinných lesích Evropy a Asie, preferuje totiž vlhké půdy. V České republice je hojně rozšířen především ve vyšších polohách, ale najít ho můžeme i v mnoha městských parkových lesích.
Kvete od dubna do června, letos je to ovšem dříve a již v současných dnech je k mání třeba na farmářských trzích či v nabídce několika supermarketů. Pokud tedy z jakéhokoliv důvodu nechcete nebo nemůžete vyrazit pro česnek do přírody, vyrazte pro něj alespoň do obchodu.
Za kolik se prodává
Cena se v současnosti pohybuje v průměru kolem 35 Kč za 50 gramové balení, a to jak na trzích, v kamenných obchodech i u internetových prodejců. Například Košík.cz uvádí cenu 34,90 Kč, online prodej společnosti Tesco zatím medvědí česnek nenabízí, Rohlík.cz prodává 50 g balení za 32,90 Kč a je tak paradoxně levnější, než stejné balení na trhu.
Na farmářském trhu v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad jsme totiž v pátek koupili svazek čerstvého medvědího česneku z Jižní Moravy za 35 Kč (50 g).
Sběr není jen tak
Ke sběru je důležité přistupovat s rozmyslem a respektem k přírodě. Před návštěvou lesa je třeba nutné si ověřit, zda je v dané oblasti sběr medvědího česneku povolen, protože na chráněných územích může být omezen nebo dokonce zakázán za účelem ochrany přírodního prostředí.
Velmi důležité je si také uvědomit, že může dojít k záměně. Medvědí česnek si totiž můžete splést s toxickými rostlinami, jakými jsou lilie konvalinková nebo podražec. Nejlepším způsobem, jak medvědí česnek poznat, je jeho výrazný česnekový zápach. Jeho listy jsou rovněž širší a mají odlišnou texturu než listy podobně vypadajících rostlin. Každopádně platí, že pokud si nejste jisti, raději rostlinu nesbírejte.
Využití v kuchyni
Medvědí česnek můžete použít třeba v salátech, jako přísadu do pomazánek, omáček, polévek, na přípravu pest, do těstovin nebo jako koření do různých jídel, v nichž chceme docílit česnekové chuti. Je důležité ho přidávat až na konec vaření, abychom si zachovali jeho výrazné chuťové a aromatické vlastnosti.
Tři druhy skladování
Čerstvé listy medvědího česneku lze skladovat v ledničce. Česnek dejte do vhodné nádoby, vyložené lehce navlhčenou kuchyňskou utěrkou, a uzavřete. Nebo lze svazky česneku skladovat jako květinu ve sklenici s vodou. V obou případech jej ale spotřebujte do 3 dnů, protože rychle ztrácí svou chuť a vůni. Pro delší skladování lze medvědí česnek sušit nebo zamrazit.
Sušení česneku by mělo probíhat v temném a dobře větraném prostoru, aby listy neztratily své typické aroma. Po usušení je možné listy rozdrtit a používat jako koření. Zamrazení je také skvělou metodou. Listy můžete například nakrájet a zmrazit s trochou vody ve formě na led.
Náš tip: Medvědí česnek můžete podle našeho video receptu použít k přípravě skvělého pesta:
Zdroje informací:
sciendo.com - Evaluation of the Phenolic Profile of Bear’s Garlic (Allium Ursinum L.) Leaves
countryfile.com - Wild garlic guide: where to find, how to use and recipe ideas
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oslavy MDŽ v retro stylu: Recepty na originální ruská vejce, vlašák nebo šunkovou rolku vás vrátí do minulosti
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek je typickou rostlinou časného jara. Přichystejte si z něj voňavé pesto se sýrem a ořechy
Expertka radí: Jak a kde v lednici skladovat medvědí česnek? Vlhká utěrka je nezbytností, důležité je i správné místo v lednici
Snídaně podle horoskopu: Panny potřebují vaječnou omeletu se zeleninou, Býky nejlépe nastartuje dobrý toast