Pět kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Maso je lepší osmahnout, nadýchanost zajistí sníh z bílků a pórek dodá šťavnatost
13. 3. 2024 Vaření
Už se těšíte, až budete na Velikonoce péct nádivku neboli hlavičku? Ti, kteří nemusí sladké, ji považují za možná úplně nejlepší velikonoční pokrm. Ačkoli jde vlastně jen o obyčejný nákyp z pečiva, je pár věcí, které byste si měli při její přípravě ohlídat, aby se opravdu povedla.
Slaná velikonoční delikatesa
Velikonoční nádivka je specialita, která je stejně důležitou součástí Velikonoc jako malovaná vajíčka, beránek nebo mazanec. Obvykle se jí říká nádivka, setkat se ale můžete si názvy hlavička, sekanina, sekanice, jeřábek, řežábek či velikonoční svítek. Připravuje se na Bílou sobotu nebo na Boží hod velikonoční. Ta nedělní byla v minulosti mnohem slavnostnější a bohatší, sobotní by měla být bez masa, neboť Bílá sobota je ještě postním dnem.
Velikonoční nádivka je specialita mnoha tváří a skoro každá rodina má na nádivku nějaký svůj vlastní recept, na který nedá dopustit. Základ je však vždy stejný a je pár surovin, bez nichž se nádivka zkrátka neobejde. Jaké to jsou a jak dosáhnout toho, aby byla nádivka krásně nadýchaná a chutnala skvěle?
Mohlo by vás zajímat
1. Pečivo předem opečte
Základní surovinou pro přípravu nádivky je samozřejmě pečivo. Obvykle se používají rohlíky nebo housky nakrájené na kostičky, klidně je ale můžete nahradit i toastovým chlebem nebo vekou, ty se aspoň krájejí jednodušeji. Pečivo je třeba namočit do nějaké tekutiny, aby změklo.
Obvykle se používá mléko, pro jemnější a lahodnější chuť můžete použít smetanu a výraznější chuti dosáhnete, když kostičky namočíte do vývaru. Pečivo se rovněž doporučuje před namočením lehce opéct na pánvi nebo na plechu v troubě. Díky tomu se pak po namočení do mléka úplně nerozmočí na kaši a v nádivce bude patrná krásná „pečivová“ mozaika.
2. Uzené dodá chuť
Velikonoční nádivce se někdy říká hlavička, to proto, že se do ní původně dávala vařené maso z telecí hlavy. To v novodobých receptech nahradilo maso uzené. To by mělo být pokud možno tučné, neboť tuk je nositelem chuti. Nejvhodnější je proto bůček, uzená krkovice nebo slanina. Maso nakrájejte na drobné kostičky a před přidáním do směsi pečiva je dobré je osmažit na pánvi na troše tuku. Bude mít pak výraznější chuť.
Chcete-li mít nádivku trochu dietnější, můžete použít nějaké bílé maso, třeba kuřecí, krůtí nebo králičí. Dřív se dokonce říkalo, že v nádivce by měly být tři druhy masa. Použít lze i jehněčí nebo třeba kůzlečí – zkrátka mladé maso, které k Velikonocům jako svátkům jara patří.
3. Máslo nebo jiný tuk
Tuk se do nádivky dostane částečně z opečeného masa, pro lahodnější chuť je ale do směsi lepší vmíchat i trochu másla. To můžete utřít se žloutky, které rovněž v nádivce musí být, neboť v ní fungují jako pojivo. Máslo lze přidat do směsi i rozpuštěné, případně je můžete nahradit i sádlem.
4. Bylinky zajistí krásnou barvu
Správná velikonoční nádivka musí jako typický jarní pokrm obsahovat i něco zeleného. Obvykle jsou to čerstvé jarní kopřivy, které jsou plné živin, použít lze ale i jiné volně rostoucí bylinky. Za starých časů to byly třeba listy kontryhele, popence, sedmikrásek či pampelišek. Ty ovšem můžete nahradit i nasekanou petrželkou, případně lístky mladého špenátu.
Výraznější chuť zajistí nasekaná jarní cibulka, pažitka či zelené části pórku. S pórkem je pak nádivka i o trochu šťavnatější. O lepší chuť se kromě bylinek postará i koření. Do nádivky kromě pepře patří i špetka muškátového oříšku. Pro větší pikantnost do ní můžete dát i sušený nebo prolisovaný česnek.
5. Sníh pro nadýchanost
Vejce jsou důležitou součástí nádivky i kvůli tomu, že jsou považována za symbol nového života a k Velikonocům tak neoddělitelně patří. Můžete je přidat najednou, lepší je ale oddělit bílky od žloutků, bílky vyšlehat do sněhu a ten přidat do nádivky nakonec, aby byla krásně nadýchaná. Je to lepší varianta než tradiční kypřicí prášek. Chcete-li si lehkost nádivky pohlídat, můžete přidat společně se sněhem i lžičku kypřicího prášku.
Náš tip: Nádivku si pak můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Zdravá chuťovka k posezení u vína? Zkuste pražená dýňová semínka!
Také je vám vždycky líto vyhazovat vydlabaná… Číst více
Oblíbené pokrmy z květáku a brokolice
Květák a brokolice Květák a brokolice jsou zajímavé košťáloviny, které se pěstují kvůli svým zvláštním „květům“. Je to vlastně shluk nerozkvetlých… Číst více
Nejlepší polévky v Praze: Kam na dýňový krém, kam na kyselo a kde dělají skvělý boršč?
Také máte s příchodem chladných dnů častěji chuť… Číst více
Jak připravit jednoduchý zelný salát. Stačí několik surovin
Zelný salát nemusí být nic složitého, přesto si na něm můžeme pochutnat. I jednoduchá jídla si často oblíbíme a rádi se k nim vracíme. V… Číst více
Zimní saláty podle oblíbených receptů. Zelí, cibule a kořenová zelenina - snadno dostupné suroviny pro zdraví a sílu
Snadno dostupné suroviny Kořenová zelenina, cibule a zelí, ať už hlávkové nebo čínské, jsou dobrým a osvědčeným základem mnoha chutných salátů. Kdo… Číst více
Cuketové bramboráky: Jak na ně, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé
Jako každý rok nám začíná období, na které se… Číst více
Falešná dršťková z kotrče: Příprava je jednoduchá, chuť fantastická a náklady téměř nulové
Přinesli jste si z lesa zajímavou kadeřavou houbu… Číst více
Obyčejný hospodský zelný salát bude díky jednomu kroku krásně šťavnatý a křupavý zároveň
Zachutnal vám obyčejný hospodský zelný salát?… Číst více
Co udělat se zbylou bramborovou kaší? Hodí se k zahuštění polévek, ale i jako základ pro placičky, krokety či k zapečení
Když vám zbude bramborová kaše, nemusíte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit kopřivy ve velikonoční hlavičce? Poradíme tipy na další možnosti
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
5 častých chyb při přípravě velikonoční nádivky: Jak na to, aby nádivka byla dokonalá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Upečte si domácí toustový chléb a ušetřete. Tenhle je nadýchaný a chutná božsky
Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle
Co dát do velikonoční hlavičky místo kopřiv? Jsou i další chutné jarní rostliny