Zadělávané kuře ve zlaté omáčce: Voňavá sýrová omáčka dá kuřeti nový rozměr chuti, zlatou barvu dodá špetka exotického koření
20. 3. 2024 Vaření
Zadělávané kuře ve zlaté omáčce zní velmi lákavě. Opravdové zlato tam ale nehledejte, jde o kuře se smetanovou omáčkou a sýrem. Servírované s těstovinami dobře vypadá a ještě lépe chutná.
Jak na nejlepší kuře se sýrovou omáčkou
Kuře se sýrovou omáčkou je báječný oběd. Výhodou je i to, že příprava je jednoduchá a netrvá dlouho. Potřebujeme k tomu kuřecí maso, ideálně stehenní řízky. Využít ale můžeme i sušší prsní, které v kombinaci s omáčkou chutnají výborně.
Variantou je i zadělávané kuře. Zadělávání (a nejsou to jen dršťky) je tepelná úprava, při které se vaří všechny suroviny najednou a podle potřeby se pokrm zahušťuje.
V našem případě ale nejprve uvaříme maso doměkka v tekutině. Vývar přecedíme, maso obereme (pokud místo stehenních řízků využijeme polovinu kuřete) a nakrájíme. Jíškou zahustíme vývar a provaříme. Omáčka se dá zjemnit tak, že ji přecedíme nebo přidáme mléko, smetanu, máslo či žloutek. Vrátíme maso, prohřejeme a dochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá sýrová omáčka
Sýrová omáčka je skvělým řešením, když chceme rychle připravené jídlo. Má několik variant podle sýru, který využijeme. Hodí se sýry niva, hermelín, používají se smetanové sýry, variantou je i blaťácké zlato. Blaťácké zlato je měkký sýr se zlatooranžově zbarveným povrchem. Má sýrově mléčnou chuť, která je mírně nakyslá až trochu navinulá.
Omáčky různě dochucujeme podle toho, jaký výsledek potřebujeme. Dá se využít muškátový oříšek, variantou je i kurkuma, která dodá pokrmu krásnou zlatavou barvu. Do omáčky patří ještě mouka, vývar a obvykle smetana. Dá se ale připravit i sýrová omáčka bez smetany.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit zadělávané kuře ve zlaté omáčce
Na tři porce si připravte: 2-3 stehenní řízky, 1 mrkev, 1 kousek celeru, 1 malou cibuli, 6 kuliček celého pepře a sůl. Na omáčku: 120 g sýru blaťácké zlato, 1 šalotku, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, vývar + mléko, 150 g smetany 31%, 4 kuličky nového koření, 1 špetku kurkumy, sůl a mletý pepř.
Jak na to? Smetanu vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso a zeleninu dejte do hrnce a uvařte vše doměkka. Vývar slijte stranou. Maso nakrájejte na kousky.
Omáčku připravte tak, že na kousku másla zpěňte šalotku a zasypte ji moukou. Zalijte vše asi hrnkem vývaru, přidejte nové koření, kurkumu a povařte asi deset minut. Podle potřeby můžete naředit mlékem. Do převařené omáčky nastrouhejte sýr a přilijte smetanu pokojové teploty. Vložte nakrájené maso a krátce ho prohřejte. Omáčku s masem dochuťte pepřem a podávejte s těstovinami, knedlíky nebo domácí noky.
Náš tip: Připravit si můžete i sýrovou omáčku k těstovinám podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se starat o zahradu v listopadu. Na co nezapomenout před příchodem zimy
Jak připravit výbornou sýrovou omáčku k masu i k těstovinám? Využít můžeme zbytky aromatických sýrů
Unikátní český sýr Blaťácké zlato: Připravte si jej třeba jako smažák s hořčičným dipem!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 10 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Banana split
Přidáno před 23 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
FOKUS: Hovězí dršťky! Jak zpracovat syrové i předvařené, jak na zadělávané na několik způsobů