Šumavský bramborák: Hrubá mouka zajistí jedinečnou křupavost, zajímavou chuť a vůni jedna netradiční ingredience
20. 3. 2024 Vaření
Bramboráky v nejrůznějších variantách jsou velmi lákavé. Šumavský bramborák je ještě trochu vylepšený, voní česnekem a majoránkou. Krásně dozlatova upečený je opravdovou delikatesou.
Jak na nejlepší bramborák
Naše země je doslova prošpikovaná nejrůznějšími variantami bramborových placek ze syrových brambor zvaných bramboráky, které označujeme i spoustou krajových názvů. Bramborák můžeme péct i v troubě bez oleje, ale je třeba počítat s tím, že jeho chuť bude trochu jiná, než když ho osmažíme ve vrstvě sádla, případně v kombinaci s olejem, a pak dáme dobře okapat na ubrousek.
Základem pořádného bramboráku jsou ty správné brambory. Nejlépe se hodí brambory varného typu C, které mají dostatek škrobu. Je také lepší, když nejsou příliš vodnaté. Přebytky vody je lepší v každém případě vymačkat.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na šumavský bramborák
Kromě obvyklých ingrediencí pro bramborák, jako jsou brambory, vejce, česnek, majoránka, pepř a sůl, se do této varianty dává hrubá mouka a bramborák má tak křupavější strukturu než s moukou hladkou. Někdy se křupavosti dosahuje tím, že brambory nastrouháme více nahrubo.
Zajímavější ingrediencí je v šumavské variantě lovecký salám, který zajímavě doplňuje ostatní složky bramboráku svou intenzivní chutí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit šumavský bramborák
Na 4 porce si připravte: 12 větších brambor, 2 vejce, 6 stroužků česneku, 200 g loveckého salámu, 2 větší špetky majoránky, 2 špetky mletého pepře, 2 špetky soli, 6 lžic hrubé mouky a sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte k bramborám. Lovecký salám nakrájejte na malé kostičky nebo ho hrubě nastrouhejte. Do mísy rozklepněte jedno větší vejce, přidejte majoránku, osolte, opepřete, podle potřeby přisypte hrubou mouku a vše promíchejte.
Lžící nabírejte směs a na rozpáleném sádle smažte dozlatova menší bramboráky. Šumavské bramboráky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte.
Náš tip: Přichystejte si šumavský bramborák podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramboráky s nivou: Rozteklý sýr jim dodá lehkou pikantnost, čerstvé bylinky pak jemnou vůni
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Jaké jsou varné typy brambor a k čemu se každý z nich nejvíce hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 21 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 23 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41