Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se každý rok někoho napálit? A co to zkusit přes jídlo? Stačí jen menší změna a z klasického jídla se stane vtípek, který pobaví, když už ne toho napáleného, tak vás určitě. Inspirovali jsme se na internetu a pár takových žertíků vyzkoušeli. Fungují skvěle a na přípravu jsou snadné!

Kdy se k nám dostala tradice aprílových žertů?

Letošní Apríl, tedy 1. duben, připadá na Velikonoční pondělí, zdá se tedy, že bude pořádně veselo. Apríl je hlavně oblíbený svátek pro všechny šprýmaře, kteří si rádi děljí legraci z druhých. Vyvést někoho aprílem je tak pro ně téměř otázkou prestiže a samozřejmě platí, že čím povedenější vtípek se jim zadaří, tím lépe. 

Možná vás to překvapí, ale Apríl není žádným novodobým svátkem. U nás si lidé ze svých blízkých dělají šprťouchlata dokonce již od 17. století. Tento zvyk se k nám prý dostal z Francie, kde jeho tradice sahá ještě dál, a to až do 15. století. Francouzské taškařici se říkalo poisson d’avril neboli dubnová ryba a spočívala v tom pověsit někomu na záda rybu z papíru, aniž by o tom věděl. 

Jak někoho vyvést aprílem?

V současnosti se lidé vyvádějí aprílem různými způsoby. Oblíbené vtípky jsou různé telefonáty, přenastavený budík, různé smyšlené historky a podobně. Stejně dobře si ale můžeme z někoho udělat legraci prostřednictvím jídla, které nějak pozměníte.

Nejčastěji se to dělá tak, že se z nějakého sladkého pokrmu udělá slaný, který ale vypadá úplně jako ten původní, nebo obráceně. Stačí ale ochutnat a pravda vyjde najevo. Poklud vás láká takový jídelní žertík vyzkoušet, máme pro vás pár tipů pro inspiraci. Sami jsme je vyzkoušeli a tak můžeme předat i zkušenosti, jak to fungovalo. 

Vajíčka bez čokolády

Vzhledem k tomu, že letos bude Apríl na Velikonoce, byla by škoda toho nevyužít. Pokud máte doma mini čokoládová vajíčka, můžete jimi hezky napálit své děti. Je to sice trochu piplačka, ale za tu legraci to stojí. Vtípek spočívá v tom, že malá čokoládová vajíčka v pestrobarevných staniolových obalech opatrně rozbalíte, abyste co nejméně poškodili obal.

Čokoládu z vajíček  pak můžete sníst nebo použít třeba na vaření, už ji nebudete potřebovat. Místo ní totiž do obalů zabalte kuličky hroznového vína. Když je zabalíte pečlivě, nikdo na první pohled nepozná rozdíl. 

Náš tip: Rozbalujte velmi opatrně, obal se snadno trhá. Doporučujeme začít od špičatého nebo tupého konce vajíček. Velikost kuličky hroznového vína vybírejte dle obalu, respektive dle původního čoko vajíčka. 

Trochu jiné Oreo

Sušenky Oreo patří k nejoblíbenějším sladkostem, opět hlavně mezi dětmi, milují je ale i mnozí dospělí. Jejich půvab spočívá v kakaové chuti, výrazné černé barvě a v lahodné krémové bílé náplni, která hezky kontrastuje k černým sušenkám. Pokud byste si chtěli udělat legraci z nějakého milovníka této dobroty, je to snadné.

Stačí jen sušenky opatrně od sebe oddělit, aby se nepolámaly a seškrábat z nich původní sladkou náplň (uschovejte si ji do mrazáku na jindy). Místo náplně dejte do sušenek tavený sýr nebo pomazánkové máslo. Na první pohled není nic vidět, o to větší ale bylo bude „překvápko“, až sušenku někdo ochutná. 

Volské oko nasladko

Volské oko neboli sázené vejce je oblíbenou snídaní, v restauracích se často podává i na steaku a s hranolky. A co někomu takovou snídani (nebo večeři) naservírovat a trochu změnit hlavní ingredience?

Jako základ volského oka poslouží hustý bílý jogurt nebo kysaná smetana, kterou rozprostřete na talíř, aby vypadala jako rozteklé vajíčko, na tento „bílek“ už jen položte polovinu broskve z kompotu a máte volské oko jako opravdové. A hranolky? Stačí jen oloupat jablko a nakrájet na hranolky. Vznikne vám tak vlastně dobrá sladká snídaně, jen to bude zklamání pro toho, kdo čekal něco úplně jiného. 

Slaná Coca-Cola

Znáte nějakého velkého milovníka Coca-Coly? Slavná americká limonáda je nejlepší je ledově vychlazená a její typickou chuť rozezná každý. Co ale kdyby byl nápoj ve sklenici slaný?

Dosáhnete toho jednoduše, když do láhve od coly nalijete perlivou vodu a přidáte sójovou omáčku. Přidávejte, dokud není barva věrohodná. Nápoj bude k nerozeznání od pravé coly. Jen ta chuť je pak nějaká divná…

Čokoládová cibule

Cibule obalená v čokoládě je jedním z nejoblíbenějších food pranků vůbec. Je variací na jablka v čokoládě, která jsou oblíbenou pouťovou dobrotou v Americe a také častou specialitou vánočních trhů.

Když nějakou velkou cibuli oloupete, namočíte do rozehřáté čokolády, pak ještě obalíte v oříšcích nebo v cukrovém zdobení a pak napíchnete na špejli, nepoznáte rozdíl od jablka. Tedy aspoň do té doby, než se do ní zakousnete.

Ještě horší verzí tohoto vtípku je, když do čokolády místo plátků banánů ponoříte na plátky nakrájené kyselé okurky

Na fotografie aprílových žertíků i na postup jejich výroby se můžete podívat v naší fotogalerii: 
 

Náš tip: Vzhledem k tomu, že Apríl letos vychází na Velikonoce, můžete jako vtípek upéct i typický sladký moučník muffiny ve slané verzi podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Apríl

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více