Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Zdroj: Lucie Cermanová, Toprecepty

Možná si do polévky přidáváte kupované tekuté koření. To ale bývá plné látek, které konzumovat netoužíme. Jak udělat „maggi“ z libečku? Snadno. Tato bylina má totiž chuť, která tekutou směs do polévky připomíná.

Tekuté koření z libečku

Kdo má doma libeček, tak ví, že se nejde o malý keříček, ale o pořádně bujný keř. Nenáročná bylina vyrůstá ze země a během sezóny vytvoří doslova libečkovou džungli. A o libečkovou nať se pak můžeme bez problémů podělit s dalšími zájemci o toto velmi aromatické koření. Libeček má totiž tak výraznou chuť, že je třeba ho dávkovat značně opatrně, aby celé jídlo „nepohltil“.

Libeček uskladníme pro další měsíce tak že ho usušíme, zmrazíme můžeme z něj přichystat i pesto.

Co obsahuje Maggi

Tmavou omáčku Maggi zakladatel společnosti Julius Maggi uvedl na trh již v 19. století jako koncentrovaný tekutý bujón. Šlo o jedno z prvních dochucovadel do polévek a omáček. Podobně jako libeček má velmi intenzivní a bohaté aroma, proto se dá využít i v dalších pokrmech.

Je zajímavé, že v původní receptuře libeček chyběl. Ve složení současné omáčky ho najdeme. Zkusme zapomenout na průmyslové polévkové koření s glutamanem a s velkým množstvím soli a připravme si výborné domácí tekuté koření. Na jeho přípravě není nic složitého a jednoduchý postup zvládne bez problémů každý. Směs s libečkem není třeba téměř solit. Tato bylinka totiž vzbuzuje pocit slanosti sama o sobě.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak udělat z libečku „maggi“?

Co je potřeba na přípravu? Přichystejte si: velký svazek libečku i se stonky, 400 ml vody, necelou lžičku soli a 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje. 

  1. Stonky a listy omyjte a dejte je do mixeru. Přilijte trochu vody a směs rozmixujte na kaši.
  2. Nalijte směs do hrnce, dejte ji na sporák a vařte asi půl hodiny.
  3. Výslednou směs přeceďte, mírně osolte. Můžete přidat lžičku oleje.
  4. Na mírném plameni redukujte do hustoty kupovaného koření.
  5. Připravte si dokonale čistou lahvičku a tekutinu do ní nalijte a zavíčkujte.
  6. Skladujte v chladnu a temnu. Mělo by tak vydržet několik týdnů až měsíců.
  7. Na talíři dávkujte libečkové „maggi“ po kapkách

Náš tip: Podobně jako z medvědího česneku můžete podle tohoto videoreceptu i z libečku přichystat pesto. Stačí zaměnit rostlinky: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více