Pět jídel s jarní cibulkou: Jednoduchá jarní polévka, pestrý a osvěžující tvarohový salát nebo pikantní marinovaná asijská kachna
23. 4. 2024 Vaření
Jarní cibulka je jemnější než běžná cibule. I proto se stala oblíbenou přísadou do mnoha pokrmů a my pro vás máme hned pět variant jídel, kde tuto svěží aromatickolu zeleninu můžete využít.
Jídla s jarní cibulkou
Na rozdíl od klasické kuchyňské cibule je jarní cibulka jemnější a nedráždí trávicí systém. Jde vlastně o malou cibuli, která ještě nedorostla do zralosti. Jarní cibulka je nejtypičtější pro jarní období, ale v obchodech ji seženeme po celý rok. Cibulku skladujeme v lednici, kde vydrží asi týden. Využít ji můžeme nejen do polévek, osvěžujících pomazánek a salátů.
Mohlo by vás zajímat
1. Polévka s jarní cibulkou
Jarní cibulka obohatí téměř jakoukoliv polévku. Její zelené části dáváme na ozdobu hotové polévky, bílou spodní část můžeme využít do základu polévky. Skvěle se hodí do polévky s medvědím česnekem (místo čerstvého se dá zvolit pesto). Jarní cibulka patří, nejen pro svůj název, také do jarní polévky. Základ tvoří kořenová zelenina, ale přidat můžeme například špenát, sedmikrásky či kopřivy.
Náš tip: Polévka s typickými jarními rostlinkami.
2. Muffiny s jarní cibulkou
Muffiny jsou skvělou volbou pro využití jarní cibulky. Tato zelenina se hodí prakticky do každé slané varianty. Muffiny díky ní budou vypadat efektněji a zároveň dodají chuť. Muffiny mohou dokonce být i z brambor a místo kuchyňské cibule bude chutnat i ta jarní.
Náš tip: Připravte si cibulkové muffiny s anglickou slaninou.
3. Salát s jarní cibulkou
Jarní cibulka osvěží nejen klasický rajčatový salát. Chorvaté si připravují takzvanou satricu neboli tvarohový salát s jarní cibulkou. Ve své verzi ale nepoužívají nať z cibulky, ani ředkvičky. Přichystejte si tuto vylepšenou verzi satrice.
Na salát budete potřebovat: 1/2 balení měkkého tvarohu, zakysanou smetanu, 1 svazek jarní cibulky, hrst petrželové natě, pepř, sůl a svazek ředkviček.
Jak na to? Jarní cibuli i s natí nakrájejte nadrobno. Osolte ji a nechte chvíli odstát. Pak nebude tak palčivá. K cibulce přidejte tvaroh a zakysanou smetanu. Můžete použít i kyšku. Petrželku nasekejte. Omytou ředkvičku nakrájejte na tenké plátky. Vše přidejte do salátu. Podle chuti opepřete, osolte a salát dobře promíchejte.
4. Pečená cibulka
Jarní cibulku můžeme také péct a grilovat, a to samostatně i s masem. Je z ní nejen vynikající chuťovka, ale také příloha. Jarní cibulku připravíme tak, že ji očistíme, odřízneme kořínky, můžeme oloupat svrchní slupku a odříznout zelené části. Ty využijeme jinde. Cibulku potřeme olejem a grilujeme nebo pečeme na středním žáru, a to zhruba 6-8 minut z každé strany.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
5. Asijská jídla
Jarní cibulka se v asijské kuchyni využívá velmi často, najdeme ji třeba v palačinkách, polévkách i v salátech. Takový zeleninový salát si snadno připravíme i u nás doma. Jarní cibulce to sluší i ve společnosti masa. Takovým příkladem je asijská kachna, do které můžeme využít jarní cibulku. Hodí se dovnitř při marinování, ale také na závěr jako chutná ozdoba.
Zkombinovat ji můžeme se smaženými nudlemi s kuřetem a dalšími ingrediencemi, jako jsou mrkev, paprika i typické asijské suroviny: koriandr, sójová nebo rybí omáčka.
Náš tip: Připravte si vaječnou omeletu podle následujícího videoreceptu a přidat do ní můžete třeba i pokrájenou jarní cibulku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
3 zelené jarní polévky báječně chutnají: Jemná z kopřiv s cibulkou, rychlá ze špenátu s česnekem a svěží z chřestu s hráškem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 28 minutami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 11 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 14 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jarní cibulka: Nositel prvních čerstvých vitamínů! Vypěstovat ji můžete i ve sklenčice
Jarní cibulka vydrží až týden v ledničce. Křupavost a svěžest jí prodlouží umístění do sklenice s vodou a obal z igelitového sáčku
Které potraviny můžete pěstovat zas a znova z odřezků? Jarní cibulka překvapí rychlostí růstu, bylinky výtěžností