Nejlepší smažáky v Praze? Na Vinohradech posouvají laťku. Knedlík plněný sýrem i dokonalé syrečky u nás vedou
26. 4. 2024 Rozhovory a reportáže
Smažený sýr je jedním z nejoblíbenějších jídel u nás a chutná i cizincům. Mnohé restaurace se předhánějí v tom, kdo bude mít lepší sýr nebo strouhanku. Ve Vinohradském Parlamentu v Praze ale tuhle laťku ještě posunuli a s velkým úspěchem pořádají akci Smažáky. Vypravili jsme se tam, abychom ochutnali klasiku a naprosté smažákové unikáty.
Smažák jako delikatesa
Příjemné prostředí restaurace Vinohradský Parlament, která se nachází nedaleko pražského náměstí Míru, na první pohled nenapovídá, že byste zde měli dostat „vypiplaný“ smažený sýr. Po bližším ohledání jsme ovšem zjistili, že zdání klame a tento na první pohled moderní a luxusní prostor si zakládá na jiných věcech, než je komfort a ona známá „kostka ve skluzu“.
Naopak, běžné zde připravují pokrmy, založené na kvalitních knedlících, kterých zde nabízí hned několik druhů. K tomu občas přidají nějakou speciální akci, která je zaměřena na určité druhy surovin a pokrmů. Byla to třeba kachna, nyní smažený sýr. Akce s názvem Smažáky navíc stále probíhá!
Mohlo by vás zajímat
Knedlíky, houby a sýr?
Nejedná se však o zasazení tradičního smažáku do jídelního lístku, ale o speciální menu s pěti způsoby zpracování sýra. Navíc i druhy se liší, kromě klasického eidamu si můžete dát blaťácké zlato či goudu, nechybí ovšem ani syrečky.
My jsme se rozhodli vyzkoušet hned trojici jídel. Jako první to byly tři knedlíky plněné sýrem s houbovou omáčkou a karamelizovanou cibulkou za 245 korun. Jde vlastně o princip známých bramborových knedlíků se švestkami, jen místo ovoce se v tenké slupce z těsta ukrývá krásně vláčný sýr. Knedlík je navíc obalen ve strouhance a osmažen. Takže dokonalý smažák a příloha v jednom soustu!
Silná houbová omáčka ve spojení s karamelizovanou cibulkou ke knedlíkům navíc perfektně pasuje.
Kdybychom hledali nějaké minus, tak leda v umístění do hlubokého talíře, v němž se hůře „operuje“ s příborem. Ale chápeme, že s omáčkou to jinak nejde...
Jinak je pokrm zajímavým pokusem, jak udělat ze smažáku jídlo s nadstavbou, které zasytí a zároveň poskytne chuťový zážitek.
Když syrečky voní
Jako druhé jsme si objednali syrečky obalené v panko strouhance s hranolky, chřestem a tatarkou s medvědím česnekem za 265 korun. Vizuálně nám tohle jídlo přišlo velmi zajímavé.
A chuťově? Pecka! Troufli bychom si pokrm nabídnout i zarytým odpůrcům syrečků, protože to, že jíte olomouckou specialitu, si všimnete až v momentě, kdy ji dáte do úst. Lehká štiplavost, která je pro syrečky typická, podle nás výborně ladí s chutnou tatarkou.
Hranolky jsou domácí, tenké, dobře osolené a je jich tak akorát. Sezonní chřest poslouží jako netradiční obloha a dodá jídlu další chuťový rozměr. Pořad však jíte smažený sýr a ne nějakou vznešenou delikatesu. Zkrátka i obyčejný pokrm jde za pomoci drobností povýšit.
Příloha překonala sýr
Jako třetí jsme zvolili blaťácké zlato, obalované v mandlové strouhance s bramborami na loupačku, doplněné ještě jarním salátem a farmářským tvarohem za 275 korun. Abychom si vyzkoušeli, zda je možné si jídlo odnést domů, aniž by utrpěla jeho kvalita, poprosili jsme obsluhu o zabalení s sebou.
Po půlhodině, kdy jsme pokrm vybalili a podávali, byl sýr stále teplý, takže jsme bez ohřevu vyzkoušeli, jak blaťácké zlato chutná ve smažené verzi, navíc s příchutí mandlí.
Popravdě řečeno, oproti klasickému smažáku z eidamu, který je v nabídce Vinohradského Parlamentu také, to takový rozdíl není, ale možná to u nás bylo dáno tím, že jsme jídlo nekonzumovali na místě, ale až o něco později.
Co se týká obalení, mandle připomínají pouze plátky, které jsou ve strouhance přiznané. Co nás ovšem velmi potěšilo, byly brambory na loupačku, které překonaly dokonce i chválené hranolky.
Jde to i „nefastfoodově“
Celkově se dá říct, že předsudek proti smažáku, který někdy mívají profesionální kuchaři, může být překonán pokaždé, když se k tomuto „národnímu pokrmu“ přistoupí tak, jako to udělali třeba ve vinohradské restauraci.
Navíc to kvitují i samotní zákazníci. Hned první den totiž, podle informací obsluhy, přijal podnik 450 rezervací a další dny na tom byl ještě lépe. Je pravdou, že za čas, který jsme v restauraci strávili, nám na stůl „přistály“ dvě rezervace, takže bylo vidět, že smažený sýr skutečně táhne.
Navíc cena kolem 250 korun za hlavní jídlo i s přílohou de facto v centru Prahy je slušná. Najíte se kvalitně, do sytosti a poznáte, že smažák není jen fastfoodový produkt, který patří do housky s tatarkou nebo k hranolkům.
Možnost vyzkoušet, jak se také dá připravit relativně obyčejné jídlo, máte do 30. dubna, kdy akce ve Vinohradském Parlamentu končí. A třeba vás návštěva inspiruje při vlastním vaření.
Ostatně, jak vypadají netradiční smažáky, to zjistíte i v naší fotogalerii:
Náš tip: Jak si udělat perfektní smažený sýr doma, to uvidíte v našem video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Josef Maršálek uvařil luxusní bramborové knedlíky s blumami a dvěma chutnými překvapeními
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Hitem internetu se staly jednoduché bramborové muffiny: Jsou úplně bez mouky a chutnají jako skvělá pizza
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší smažáky v Praze? Na Vinohradech posouvají laťku. Knedlík plněný sýrem i dokonalé syrečky u nás vedou
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Lokše z tvarohového těsta jsou neskutečně vláčné a jemné, stačí na ně jen pár ingrediencí a hotové jsou za chvíli