Obdarujte své blízké jedlými dárky
7. 12. 2016 Historie a zajímavosti
Jedlé dárky jsou velmi oblíbené – jsou jedinečné, osobní a spolu s nimi dáváte obdarovávanému i kousek sebe. Jedlým dárkem se může stát téměř každý váš kulinářský výtvor, ať už to jsou muffiny nebo domácí sekaná čokoláda.
Originálním dárkem se může stát také váš rodinný recept, který dědíte z generace na generaci. Pokud vaši známí každý rok obdivují vaši vánočku, nebo třeba při letním grilování vaše steaky, podělte se s nimi o své tajemství. Recept i s věnováním napište dekorativním písmem na svit zdobeného papíru a sami uvidíte, že tímto dárkem zabodujete.
Mezi nejčastější jedlé dárky patří marmelády, džemy a čatní. Ty totiž vždy potěší všechny mlsné jazýčky a i do mrazivé zimy vnesou pohodovou atmosféru letních dní. Stejně populární jsou i domácí sýry, vína, uzeniny – zkrátka vše na čem jste si dali záležet.
A pokud s jedlým dárkem ještě váháte, máme pro vás skvělý recept na vánoční čatní, které vaše blízké zaručeně nadchne:
Na vánoční čatní budete potřebovat:
- 500 g vařených jablek (oloupaných a očištěných)
- 1 středně velká cibule (oloupaná a nahrubo nakrájená)
- 500 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 250 g měkkých odpeckovaných datlí
- 2 klementinky
- 400 g cukru krupice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 500 ml bílého vinného octa
- 2 lžičky soli
1. Ve velké pánvi vařte jablka, cibuli, brusinky a datle.
2. Do směsi vymačkejte klementinky, přidejte cukr, hřebíček, zázvor, skořici a kajenský pepř. Zamíchejte.
3. Přidejte ocet a osolte.
4. Čatní dejte do malých zavařovacích dekorativních sklenic a dobře utěsněte. Sklenice dále ozdobte například látkou, mašlí, větvičkou jehličnanu apod.
Čatní skladujte na chladném a tmavém místě, kde vydrží až jeden rok. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1 měsíce. Čatní se skvěle hodí k masu nebo zeleninovým jídlům.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kapusta je typická podzimní a zimní zelenina. Víte, jak ji vařit, aby neztratila barvu a nečpěla?
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 21 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře