Krupicová kaše jako od mámy: Tajné triky, jak vylepšit zamilovaná jídla našeho dětství
12. 10. 2020 Tipy a triky
Jsou jednoduchá, rychlá, na suroviny levná…a navíc je všichni milujeme! Zkuste si s námi připravit nejoblíbenější jídla svého dětství, která jsme milovali k snídani, obědu nebo k večeři. Navíc vám poradíme, jak se jednoduše dají trochu vylepšit.
Chleba s máslem a kakao
Snídaně, kterou známe úplně všichni a možná se nám při ní dodnes vybaví nedělní ráno v papučích a za zvuků Studia kamarád. Chcete-li si tuhle chuťově dokonalou lahůdku připravit dnes a ještě k tomu lépe, použijte kváskový chléb, kvalitní máslo (například Gran Moravia) a klasické granko. I když by se dala udělat i horká čokoláda, nebylo by to už ono. Kakao je prostě kakao.
Tajná ingredience: Plnotučné mléko! S ním bude nápoj lahodnější.
Krupicová kaše
Od kojenců po seniory, chutná opravdu skoro všem. Některá bistra ji dokonce zařadila do svého stálého menu. Jak by taky ne. Je to tak trochu sladká kalorická bomba. Ale jednou za čas si ji klidně můžete dovolit. Při přípravě se neobejdete bez mléka a dětské krupice. Mléko použijte zásadně plnotučné a ideálně farmářské. Kaši během přípravy neslaďte, cukrem ji posypte až na talíři. Přidejte máslo, kakao nebo skořici, eventuálně posypte hoblinkami mléčné čokolády.
Tajná ingredience: Smetena na vaření. Nahraďte jí třetinu nebo polovinu dávky mléka. Kaše bude přímo sametová!
Knedlíky ve vajíčku
Zbyly vám houskové knedlíky od oběda a nevíte co s nimi…klasika. Knedlíky ve vajíčku jsou levné, na přípravu snadné studentské jídlo, které ovšem může získat šmrnc luxusu, když je budete smažit na kostičky nakrájené anglické slanině, nebo přidáte i trochu šunky či zbylé pečené kuře. Nikdy nic nepokazí ani cibulka.
Tajná ingredience: Na osmaženou cibulku přidejte na kousky nakrájenou parmskou nebo schwarzwaldskou šunku. A až pak dejte smažit knedlíky. Šunka je báječně provoní.
Palačinky
Že je obliba tohoto jídla stálá a dokonce pořád stoupá, o tom svědčí pořád nově vznikající palačinkárny. I doma můžete zaexperimentovat a udělat palačinky z hladké pohankové mouky, nebo je plnit naslano, případně i zapékat. Jen do nich nedávejte kypřicí prášek, budou pak zbytečně „tlusté“ a to by palačinky být neměly. Skvělou náplní jsou třeba povidla a mleté vlašské oříšky, dozdobit tuhle lahodu můžete ušlehanou smetanou.
Tajná ingredience: Rozpuštěné vychladlé máslo. Přidejte jej do již hotové palačinkové směsi, stačí jednu lžíci, a těsto i palačinky budou mnohem vláčnější.
Nudle s tvarohem
Nebo s mákem, nebo se strouhanými ořechy, či v nejlevnější verzi jen s opraženou strouhankou, máslem a cukrem. To je také něco, co z dětství známe. Na strouhanku raději zapomeňme, přece jen to není výživová hvězda, nudle si dopřejte s tučným tvarohem, pokapané rozpuštěným máslem a posypané cukrem. Další rychlou variantou naslano je parmazán, nebo klidně i jiný strouhaný sýr. Když přidáte slaninku, nikdo se asi zlobit nebude.
Tajná ingredience: Čerstvé těstoviny. Nemusíte je dělat doma, koupit se dnes již dají v každém supermarketu. S nimi získá jídlo nový rozměr, zkuste to!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit nejlepší krupicovou kaši. Jednoduchý postup, u kterého se vyplatí držet receptu
Devatero druhů krůtího masa se hodí k přípravě mnoha receptů. Nechte se inspirovat
Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina