Irskou, nebo tureckou? Vyznejte se v druzích kávových nápojů jako profesionál
28. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Káva dokáže povzbudit, probudit, osvěžit i zahřát. Vyznáte se ale v druzích oblíbených kávových nápojů? Nebojte se, nebudeme vás příliš poučovat o přípravě pravého italského espressa. Podíváme se spíše na kávy ochucené, které jsou v Česku tolik populární už od dob socialismu...
Malé espresso neexistuje
Kávová kultura v Česku má dvě tváře. Na jedné straně stojí moderní kavárničky v Praze na Letné či na Vinohradech, kde obsluha při objednávce "malého espressa" protáčí oči v sloup, na straně druhé jsou milovníci klasických kávových nápojů, které se kromě kávy, samozřejmě, skládají také z nějaké suroviny, která kávu dochucuje nebo jí dodává říz. Taková kafíčka mají v tuzemsku tradici už od minulého režimu a neodmyslitelně k nim patří i specifický způsob servírování, třeba sklenička na nožce a s ouškem. Kdy jste si naposledy dali vídeňskou kávu či pořádného turka?
Mohlo by vás zajímat
Turecká káva
Stará dobrá turecká káva, tzv. turek, nebo-li káva s lógrem je specifikem Česka a Slovenska. Nápoj se nejčastěji do klasické broušené "nerozbitné" skleničky dělá tak, že se namletá káva přelije vroucí vodou, se může zdát primitivní, i tento náš výmysl ale má jistá pravidla výroby. Připravuje se z 8 až 12 gramů kávy, která by měla být čerstvě namletá ideálně těsně před přípravou nápoje. Káva se zalívá vodou o teplotě ideálně 95°C, nechá se odstát 3 minuty a poté by se měla co nejrychleji vypít. Po delší době se totiž začnou uvolňovat hořké třísloviny, které nedělají dobře našemu žaludku a při dlouhodobé konzumaci turka mohou zažívání i vážně poškodit. Výhoda turecké kávy je v tom, že se z ní uvolňuje větší množství kofeinu, takže je to opravdu životabudič.
Turecká mokka
Pozor! Československý turek nemá kromě názvu vůbec nic společného s tureckou mokka kávou. Ta se v Turecku a arabských zemích připravuje vařením kávy v kovové konvičce zvané džezva. Do ní se nasype jemně namletá káva, zalije se vodou, nechá se rychle přejít varem a vybublat k hornímu okraji konvičky. Pak se podává v malých šálcích.
Mohlo by vás zajímat
Irská káva
Irská káva není ani tak káva jako spíš míchaný drink. Připravuje se z 10 gramů jemně mleté kávy, panáka kvalitní whisky a našlehané smetany, která odděleně zdobí vršek nápoje a ten se skrz ni pije. Existují dva příběhy o tom, jak irská káva vznikla. Jeden autorství připisuje limerickému šéfkuchaři Joe Sheridanovi, který prý nápoj připravil, aby uklidnil naštvané hosty ve své restauraci, a to někdy na začátku 50. let 20. století. Ten druhý vypráví o Josephu Jacksonovi z Donegalu, který měl irskou kávu připravovat svým kamarádům na frontě během druhé světové války, aby zůstali bdělí během nočních hlídek.
Vídeňská káva
Vídeň je dodnes považován za jakousi mekku kávy, rozhodně v Evropě. Historicky se do města káva dostala po neúspěšném obléhání města Turky, tehdy si ale Rakušané hořký nápoj svých nepřátel dochucovali hustou smetanou. I proto dnes pod pojmem vídeňská káva objednáváme černou silnou kávu ozdobenou šlehačkou, někdy je to přímo právě ten československý turek. Jinak je ale vídeňská kávová kultura zapsána dokonce na seznamu UNESCO a je to označení pro nejrůznější druhy kávy, které tamní podniky připravují. Je jich mnoho, tím nejpopulárnějším je tzv. vídeňská melange, což je černá káva s horkým mlékem ve velkém hrnku přelitá hustou mléčnou pěnou.
Mohlo by vás zajímat
Alžírská káva
S blížícími se Vánocemi se zvýšené popularity jistě dočká tzv. alžírská káva, která se připravuje z černé kávy, šlehačky a především vaječného likéru. Lidově zvaný "alžír" je rovněž specialitou Čechů a Slováků, ačkoliv nápoj podobného složení se připravuje i v anglicky mluvících zemích, kde mu říkají eggnog latté a většinou navíc obsahuje ještě horké mléko.
Vánoční káva
Pod pojmem vánoční káva se každý rok objevují na pultech kaváren a kávových i běžných obchodů různé věci. Pro někoho je to směs vybraných druhů kávy speciálně namíchaná pro sváteční chvíle, pro jiného káva ochucená třeba skořicí, perníkovým kořením nebo čokoládou.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak a proč vznikla Kofola? Slavná česká limonáda nahradila Pepsi i Colu
Fascinující káva: 10 věcí, které jste o ní určitě nevěděli, i když ji pijete každý den
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím