Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plíseň na kůře pomeranče

Díky moc. Je myšlen vážně, opravdu bych nerad zrovna teďka něco chytil a nakazit se z pomeranče za desetikorunu by bylo vážně smutné. Zejména s přihlédnutím k faktu, že se mi naskytla možnost jet na adventní trhy do ciziny za tři týdny, takže na sebe dbám jako na princezničku z porcelánu a snažím se snad ani nevycházet, co kdyby špatná náhoda :-(. Napadený kus jsem vyhodil, plíseň o velikosti cca padesátníku jsem raději ani neokrajoval. Ten další jsem tedy důkladně omyl a oloupal, zatím vše OK. Jinak co dělá personál si snad ani nechci představovat, navíc jsem nějaký ten rok pracoval jako pokladní napříč řetězci, proto třeba ani nekupuji lahůdky u obsluhovaného úseku, nýbrž jen vakuované. Na imunitu se právě raději nespoléhám. Díky za radu, budu dávat pomeranče příště do špajzu, resp. jedné z vyklizených přihrádek vestavěné šatní skříně v předsíni, která k tomuto účelu slouží, neboť je tam chladněji. Co jsem četl, tak pomeranči nesvědčí chladnička, tak jsem asi zvolil opačný extrém :-).

rvojtik: Chci věřit, že Váš dotaz je myšlen vážně a z laického pohledu se pokusím na něj odpovědět. Myslím, že Vaše obavy z nákazy nejsou na místě. Mnohokrát se přece stane, hlavně u měkkého ovoce, např. broskve, třešně aj., že některé plody do druhého dne nebo později zplesniví. Nevím, že by se zde nákaza přenášela vzduchem. V tomto případě zkažené ovoce vyhodíme, zbytek omyjeme. Kdybyste to takto bral do důsledků, tak si v životě v obchodě nemůžete koupit žádné ovoce, zeleninu, ani brambory. Mnohokrát jsem byla svědkem, jak prodavačky při doplňování zboží vybírají plesnivé kusy a ty pěkné tam nechají dál k prodeji. Já osobě vše před loupáním nejprve řádně omývám a problémy nemám. Snad jsem Vás trochu uklidnila a také existuje imunita ;-):-K
P.S. Není dobré nechávat ovoce, hlavně při pokojové teplotě, v igelitových sáčcích.

Ahoj, objevilo se mi kolečko plísně na kůře pomeranče, v pokojové teplotě jsem měl poslední dva ve stejném sáčku. Bude ten druhý jedlý i přes to, že byl ve stejném sáčku s tím plesnivým? Jde mio to, jestli existující plíseň nemohla kontaminovat vzduchem tu nyní zdánlivě zdravou kůru, která by třeba začala plesnivět za pár dnů. Nerad bych se takhle před časem vánočním něčím nakazil. Omlouvám se, že vás tím zatěžuji, ale i když jsem hledal na internetu, tak asi moc dobře hledat neumím :-(. Díky moc za rady.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ tara23, před 5 hodinami

„Mražení jídla “ Sabule77, 1. 6. 2024 20:55

„Jak na zvýšený cholesterol“ magdalenka, 29. 5. 2024 21:25

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více