Den frappé
Národní den
Také milujete osvěžující ledový nápoj s hustou, krémovou pěnou nahoře? Právě na 7. října každoročně připadá den frappé - a jak tento den oslavit lépe než sklenicí tohoto lahodného nápoje, který dodá energii na celý den. Za vznikem frappé stojí drobná souhra náhod, jak už tomu u objevů nových pokrmů či nápojů často bývá.
Název frappé pochází z francouzštiny a překládá se jako “ledový” nebo “mrazivý”. Tento nápoj vznikl v Řecku v roce 1957 na mezinárodním veletrhu v Soluni, kde zástupce společnosti Nestlé předváděl, jak v šejkru připravit osvěžující letní nápoj pro děti z čokoládového prášku a studeného mléka. Během přestávky si jeho zaměstnanec, Dimitris Vakondios chtěl připravit šálek své oblíbené instantní kávy, postrádal však horkou vodu. Proto vložil instantní kávu, kostky ledu a studenou vodu do šejkru, protřepal, a populární frappé bylo na světě. Rychle získalo na popularitě a rozšířilo se do celého světa.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje frappé dnes
Dnes můžeme tento nápoj vidět v různých podobách, základem je však vždy silná našlehaná ledová káva (s mlékem nebo bez mléka), s bohatou vrstvou nadýchané pěny na povrchu. Servíruje se ve vysoké sklenici s brčkem a dlouhou lžičkou, bez brčka by totiž nápoj přes hustou pěnu nebylo možné vypít.
Postupem času vznikly v mnoha zemích světa rozličné varianty, čím frappé ozvláštnit. V Bulharsku například připravují frappé s colou místo vody, v Dánsku pak jen s mlékem. Přidáním zmrzliny do sklenice frappé získáme neodolatelný kávový dezert, povrch pěny pak můžeme dozdobit různými polevami či toppingy podle chuti.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den frappé?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 9 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 14 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře