Den jablečného štrúdlu
Národní den
Den jablečného štrúdlu, nebo také známý jako Apple Strudel Day, se slaví každý rok 17. června. Tento den je věnován slavnému jablečnému dezertu, který pochází z Rakouska, ale rychle se rozšířil po celém světě.
Jablečný štrúdl je sladké pečivo, které se skládá z křehkého těsta a plnění z jablek, skořice a cukru. Toto tradiční rakouské jídlo se stalo populárním díky své výrazné a lahodné chuti. Den jablečného štrúdlu je příležitostí oslavit tuto slavnou pochoutku a vyzkoušet si různé recepty na jablečný štrúdl. Variant, jak upéct závin či štrúdl, je velká spousta. Podle receptu připravíme jednoduchý štrúdl z jogurtového těsta, které před rozvalováním krátce vychladíme. A výhody tohoto receptu? Těsto se netrhá, štrúdl je po upečení velmi chutný, a navíc je méně tučný než záviny z listového těsta.
Jak na domácí štrúdl
A jak je s náplní tohoto závinu? Rozválené pláty těsta plníme nastrouhanými nebo jemně nakrájenými jablky. V případě, že jsou kyselejší, přisladíme je cukrem nebo rozinkami. Ty jen krátce před tím spaříme horkou vodou. K ochucení použijeme vanilkový cukr a mletou skořici, kterou jemně poprášíme po rozložené náplni. Jablka pouští šťávu, proto je posypeme strouhankou. Je možné přidat také mletý mák nebo ořechy.
Kromě toho, že se jedná o chutné jídlo, má jablečný štrúdl také kulturní a historický význam. Tento dezert se stal symbolem rakouské kuchyně a je také spojen s tradičními oslavami v Rakousku, jako je například slavnostní trh na vánočních trzích ve Vídni.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den jablečného štrúdlu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 3 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky