Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
2. 5. 2024 Vaření
Čínské řízečky jsou takovou trochu retro pochoutkou, kterou si někteří pamatují z dětství. Nejde vlastně o klasické řízky, ale spíš masové placičky připravené ze speciálního těstíčka. Do něj kromě masa můžete přidat třeba zeleninu nebo další dobroty.
Čínské řízky v Číně neznají
Čínské řízky neboli placičky by se daly zařadit do skupiny pokrmů, jako jsou španělské ptáčky nebo holandský řízek, které se zemí, již mají v názvu, nemají ve skutečnosti nic společného. V Číně by se nad tímto pokrmem asi podivovali, u nás jde však o oblíbené jídlo nejen ze zbytků.
Mohlo by vás zajímat
Placičky s kousky masa
Tyto řízky se totiž nepřipravují z celých plátků masa, které by se pak obalily v trojobalu a osmažily na pánvi, ale z masa nakrájeného na kousky. Ty se pak vmíchají do těstíčka, z něhož se tvarují placičky, které se nakonec smaží v oleji dozlatova.
Jen z mála masa tak můžete udělat spoustu placiček. Maso, které může být kuřecí i vepřové, v nich totiž doplňuje ještě cibule nebo zelenina a také vajíčka, jež jim dodávají vláčnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chuť dodá koření a sójová omáčka
Hlavním pojidlem této směsi je pak škrob (bramborový nebo kukuřičný), který se často používá do pokrmů asijské kuchyně a jemuž zřejmě česká specialita vděčí za své jméno. Díky němu jsou pak řízečky nejen krásně křehké a křupavé, ale také přirozeně bezlepkové.
Celá směs se ochucuje různými druhy koření, třeba mletou paprikou nebo karí kořením, často se přidává i sójová omáčka, která placičky rovněž spojuje s Asií a dodává jim trochu exotickou chuť. Pokud si potrpíte na pikantní, můžete přidat i chilli papričky.
Jak na čínské řízečky?
Tyto placičky nebo řízečky, chcete-li, jsou vynikající rychlou večeří z toho, co zrovna máte v lednici. Jen je třeba s ní počítat trochu dopředu. Směs je totiž dobré nechat trochu odležet, aby lépe držela pohromadě, ideálně do druhého dne. Ale stačí i půlhodinka.
Hotové řízky můžete podávat s bramborem, s bramborovou kaší nebo s rýží jako u správného asijského pokrmu.
Pokud vás tato rádoby čínská dobrota zaujala, můžete si ji připravit podle následujícího receptu. A rovnou do ní můžete přidat třeba i arašídy, placičky tak budou trochu odkazovat k známé čínského specialitě kung pao. A jak tedy na ně?
Budete pořebovat: 500 g kuřecího masa, 150 g pórku, 100 g arašídů, 5 vajec, 10 zarovnaných lžic Solamylu, sůl, mletý pepř a olej na smažení.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, přidejte k nim očištěný a nadrobno nakrájený pórek, arašídy, vejce a Solamyl. Osolte, opepřete a zapracujte do těstíčka. Těsto poté nechte odležet v chladu.
- Na pánev nalijte dostatečnou vrstvu oleje. Z těstíčka pak vytvarujte malé placičky a smažte je na pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Hotové placičky pak nechte na papírové utěrce okapat.
- Podávejte s tatarskou omáčkou a vařeným bramborem nebo s jinou přílohou podle chuti.
Náš tip: Podobné placičky, navíc se sýrem, si můžete připravit podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Pečené kuře na způsob kung pao je skvěle šťavnaté a chutná jako známá asijská specialita
K čemu je Solamyl, bramborový škrob: Rady a tipy pro jeho využití
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená