Magdalena Dobromila Rettigová a její nejlepší recepty
Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, byla spisovatelka, dodnes známá především jako autorka Domácí kuchařky. Na našem webu najdete její nejlepší recepty.
Magdalena Dobromila Rettigová se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích (okres Beroun), zemřela 5. srpna 1845 v Litomyšli.
Slavná autorka - hlavně knih o vaření
Jako spisovatelka byla velmi plodná. Nejprve uveřejňovala drobné prozaické i veršované práce, postupně vydala několik knih povídek určených především dospívajícím dívkám. Byla výbornou vypravěčkou, můžeme ji pokládat za zakladatelku české červené knihovny. Z toho vyplývá, že její tvorba nikdy nedosahovala vysokých uměleckých kvalit.
Později se věnovala výhradně literatuře prakticky zaměřené. Největší význam má šířením národního vědomí a osvěty v ženském měšťanském prostředí především díky své Domácí kuchařce (poprvé vydané 1826 s podtitulem Pojednání a masitých a postních pokrmech pro dcerky České a Moravské), kterou nejenže rozšířila znalectví kuchyně a sbírku kuchařských receptů, ale přispěla i k rozšíření českého jazykave výše zmíněných kruzích.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 15 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 19 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 19 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na skvělou dýňovou polévku? Chuti prospějí vývar, muškátový oříšek i třtinový cukr!
Mochyně je plná vitamínu C. Jak ji vypěstovat doma a který druh vás může otrávit?
Slavné těstoviny carbonara jsou úžasně jemné a krémové díky omáčce ze žloutků. Ty se ovšem musejí přidat v pravou chvíli