Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta patří mezi klasiku českých cukráren a vždy nás vrací zpět do dětství. Tyto věnečky jsou nadýchané a naplněné pudinkovým krémem. Na závěr je můžeme ozdobit tradiční bílou polevou, ale slušet jim bude i poprašek cukru.
Suroviny pro 22 kusů
22 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 17 701 kJ / 4 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,49 g |
Tuky | 326,98 g |
Vláknina | 6,80 g |
Cholesterol | 1,96 g |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,34 g |
Sacharidy | 244,10 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 6. 2020 17:05
Recept je výborný, úspěch na první dobrou, děkuji . Ještě se musím naučit dělat je menší .
5. 6. 2020 14:55
Venecky jsem pekla 2x a jsou vyborne.Vsem moc chutnaji..akorat sem pridala o trosku vic mouky.Dneska se na ne chystam zase.Dekuji za recept
29. 5. 2020 10:57
pavla123: váš vulgární komentář mažu.
29. 5. 2020 06:45
Eja57: Takových, co se zaregistrují jen proto, aby mohli dát průchod své koro-frustraci, tu je v poslední době hodně. Ono nejen datum narození, ale i jméno o něčem vypovídá.
Myslím, že v receptu není hodně vajec (pokud se použijí vejce klasické velikosti, to znamená zhruba M), ale větší množství vody. Nicméně záleží určitě na tom, jakým způsobem se těsto odpaluje. Léta jsem pekla větrníčky (věnečky) podle receptu z Receptáře na neděli (zveřejněn byl někdy před 35 lety), který byl téměř totožný - je to zřejmě tenhle: https://www.toprecepty.cz/recept/36941-janiny-vene... jen té vody tam bylo o polovinu méně: na 1/4 l vody se přidávalo 240 g tuku, 240 g mouky a 8 (!) vajec. Těsto se dělalo dobře a výsledek byl více než uspokojivý.
Na druhé straně je tu řada receptů se zhruba stejným poměrem https://www.toprecepty.cz/recept/22560-rychle-vene... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/25269-minivetrnic...a nikdo si nestěžuje! Takže umění spočívá určitě v tom, jak dobře udělat odpalované těsto!
Myslím, že v receptu není hodně vajec (pokud se použijí vejce klasické velikosti, to znamená zhruba M), ale větší množství vody. Nicméně záleží určitě na tom, jakým způsobem se těsto odpaluje. Léta jsem pekla větrníčky (věnečky) podle receptu z Receptáře na neděli (zveřejněn byl někdy před 35 lety), který byl téměř totožný - je to zřejmě tenhle: https://www.toprecepty.cz/recept/36941-janiny-vene... jen té vody tam bylo o polovinu méně: na 1/4 l vody se přidávalo 240 g tuku, 240 g mouky a 8 (!) vajec. Těsto se dělalo dobře a výsledek byl více než uspokojivý.
Na druhé straně je tu řada receptů se zhruba stejným poměrem https://www.toprecepty.cz/recept/22560-rychle-vene... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/25269-minivetrnic...a nikdo si nestěžuje! Takže umění spočívá určitě v tom, jak dobře udělat odpalované těsto!
16. 5. 2020 21:05
Dnes jsem pekla a těsto je řídké a věnečky nedržely ani tvar - byly z nich placky a navíc se připekly k papíru pečícímu což se mi snad stalo poprvé, že by se něco připeklo k papíru :( takže teda příště si najdu jiný recept a snad se povedou.
15. 5. 2020 18:32
Je to opravdu jednoduché, mile mě to překvapilo. Vejce do těsta jsem dala jen 3. Měla jsem jedno velké a dvě malé. Těsto mi připadalo tak akorát husté, tak jsem další nedala. Vyšlo mi přes 40 kusů, krému mi trošku zbylo. Příště naplním víc????
7. 4. 2020 19:44
Dobrý den, přidávám fotečku. Zkoušela jsem je poprvé a jsou výborné. Děkuji ????
23. 1. 2020 18:15
Naprosto výborný receptPekla jsem poprvé a povedly se na jedničkuMoc děkuji za recept
20. 12. 2019 14:32
Recept naprosto super! S těstem se pracovalo skvěle. Děkuji :)
20. 4. 2019 12:12
Dnes jsem je pekla a jsou super. Krásně se dělají z této dávky jich mám 60 ks menších. Krém mi vyšel úplně akorát.
26. 10. 2018 13:24
Dělám věnečky už spoustu let,s těstem nemám problém,spíše po vychladnutí je tuhé.Recept: 1/4 vody,12 dkg Hery,15 dkg hladké mouky,4 vejce,špetka soli.
Svařím vodu s Herou,do rozpuštění Hery(trochu povařit)přidám sůl,a vsypu mouku.Pomalu vařím až se nechytá stěn hrnce.Do horkého těsta zašlehávám vejce až se těsto spojí.Z teplého těsta stříkám sáčkem s hvězdicovou hubicí kolečka 2x dokola.Pečící troubu zahřeji na 210 st,peču 15 mnut-neotvírat,pak stáhnu na 195 st.15 minut.Krém:1/2 l mléka,2 pudinky vanilkové-uvařit pudink,vychladnout,vešlehám 3 pol.lžíce mouč.cukru,250g másla,trochu rumu.
Svařím vodu s Herou,do rozpuštění Hery(trochu povařit)přidám sůl,a vsypu mouku.Pomalu vařím až se nechytá stěn hrnce.Do horkého těsta zašlehávám vejce až se těsto spojí.Z teplého těsta stříkám sáčkem s hvězdicovou hubicí kolečka 2x dokola.Pečící troubu zahřeji na 210 st,peču 15 mnut-neotvírat,pak stáhnu na 195 st.15 minut.Krém:1/2 l mléka,2 pudinky vanilkové-uvařit pudink,vychladnout,vešlehám 3 pol.lžíce mouč.cukru,250g másla,trochu rumu.
10. 5. 2018 11:27
Tak jsem též zkoušela a 4 vejce je moc, těsto je řídké a nedá se s ním pracovat. Za mě bohužel nedoporučuji
2. 1. 2018 12:10
Taky jsem recept zkusila ale dělala jsem odpalované cesto po prvé takže to nevyšlo podle návodu. Nejprve z těsta se mi povedlo tak 30 malých v průmeru 7cm věnečků /testo bylo akorát tuhé na tvoření /.Pak jsem pekla podle návodu na 180C tak 20min, krásně zezlátli ale po vyndání z trouby zpadli /také po rozkrojení nebyli hotové/.Druhou várku jsem pekla při 150C tak 25 min výsledek míň zlaté a víc propečené ale také zpadli. Troubu mám novou a pekla jsem na středním roštu při použití programu spodní pečení s horkovzduchem.Tak nevím co jsem provedla špatně.
Jinak ale moc chutnali a byli za 15 minut po předložení na stůl fuč .-))))
Jinak ale moc chutnali a byli za 15 minut po předložení na stůl fuč .-))))
8. 12. 2017 14:14
Peču doma vše co mě napadne, nebo na co přijdu, odpalovane těsto jsem už párkrát dělala taky. Vzhledem k tomu, že to co nepeču aspoň jednou do měsíce, tak si nepamatuju přesné složení, musím pokaždé hledat a pokaždé otevřu jiný. I na poprvé se mi povedly, snědly se do posledního hned druhý den, a pokaždé byly stejné. Domácí jsou domácí, ale trochu nechápu, jak je možný, že na rozdíl od těch kupovaných je po rozkrojeni vnitřek tak mazlavý a dutý z části, že nemá takovou strukturu "korpusu" jako právě ty kupované. No na chuti to každopádně nic nemění. A mimo jiné, taky souhlasím, že voda s tukem musí vřít tak že div neutika z hrnce ven. Podobně to dělám i u medovniku, kde se základ taky vaří, plotnu stáhnu jen když zaslehavam vejce, ale mě se osvědčilo namísto pozvolneho ve vodní lázni, taky bublat napřímo (vyzkoušené obě varianty), získá lepší barvu a chuť (nenechám přichytit, míchám bez přestávky)
Přesto, že nejsem cukrářka nebo pekařka (zlatnice), málokdy se něco nezadari. A myslím, že to je z velké části tím, že mám jídlo a vaření ráda a nepohlizim na něj jako na něco, co se prostě musí ať už abysme se zavděčili návštěvě, nebo proto, že zrovna vaření vychází třeba na mě. Mj, stejně všechny recepty používám spíš jako mustr, upravuji si je podle svého citu, s výsledky. Takže vám, co se nepodařilo, když nemáte den, ani do tý kuchyně nechoďte. Stres z výsledku předem vše pokazí.
Přesto, že nejsem cukrářka nebo pekařka (zlatnice), málokdy se něco nezadari. A myslím, že to je z velké části tím, že mám jídlo a vaření ráda a nepohlizim na něj jako na něco, co se prostě musí ať už abysme se zavděčili návštěvě, nebo proto, že zrovna vaření vychází třeba na mě. Mj, stejně všechny recepty používám spíš jako mustr, upravuji si je podle svého citu, s výsledky. Takže vám, co se nepodařilo, když nemáte den, ani do tý kuchyně nechoďte. Stres z výsledku předem vše pokazí.
17. 9. 2017 16:19
Dnes jsem je zkoušela podle receptu a těsto je hrozně řidké
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 3 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 4 hodinami
Bezlepkové ovesné lívanečky s banánem
Přidáno před 9 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno 10. 6. 2024 17:44
Právě bylo uvařeno:
Blesková polévka s vaječnou jíškou
MamkaTerka uvařila před 28 minutami
Smetanové brambory s kuřecím masem
Hankadr uvařila před 2 hodinami
Švýcarské ražničí
mrbrejtak uvařila před 3 hodinami
Kuřecí prsa s překvapením
malirka uvařila před 3 hodinami
Cuketa s mrkví, řapíky a pórkem v kuskusu
Magdalena.Dobromila uvařila před 4 hodinami
Kuřecí játra v marinádě
PetraCy uvařila před 4 hodinami
Jednoduchý houbový guláš
Smirny uvařila před 5 hodinami
Burger z červené čočky
Majda07 uvařil před 5 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Petaja uvařil před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Věnečky s karamelovou šlehačkou: Nadýchané odpalované těsto není vůbec složité a krém nahradí ochucená šlehačka
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Další recepty
Tématické fráze: věnečky z odpalovaného těsta odpalované těsto odpalované těsto na věnečky venecky odpalované věnečky věnečky z odpalovaného těsta, které se vždy povedou věnečky recept recept na věnečky z odpalovaneho těsta žloutkové věnečky z odpalovaného těsta kluci v akci žloutkové věnečky venecky z odpal.testa nejlepší odpalované věnečky recept na věnečky věnečky z odpalovaného domácí mini věnečky odpalované těsto věnečky vetrniky z odpalovaneho testa mini věnečky odpalované těsto recept pečení věnečků
Suroviny: voda, máslo, sůl, mouka polohrubá, vejce, mléko, pudink vanilkový, cukr moučkový, máslo, rum
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
288 názorů