Hot Pot (Zapečené brambory)
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 6 248 kJ / 1 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 117,29 g |
Tuky | 53,64 g |
Vláknina | 25,28 g |
Cholesterol | 352 mg |
Sodík | 397 mg |
Sůl | 0,75 g |
Sacharidy | 125,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento recept je původem z Nizozemska, ale o jeho autorství se již několik století přou Nizozemci s Holanďany. Rozdíl mezi holandskou a nizozemskou verzí je ten, že zatímco Nizozemci do brambor přidávají tymián, Holanďané přidávají marjánku (konopí). Díky tomu si jejich verze získala větší oblibu. I když vztahy mezi těmito dvěma národy byly napjaté, konflikt vyvrcholil v okamžiku, kdy do diskuse o autorství receptu vstoupili Britové. Ti se o stejný recept (Hot potatoes) dlouhá léta přeli s Angličany, Skoty a Iry.
V letech 1652 až 1654 byla vedena první ze série tří britsko-holandských válek. Válka byla vedena výhradně na moři a jako taková byla první doloženou válkou svého druhu v dějinách. Hlavní příčinou války byly právě zmíněné recepty. Britové tehdy vyhráli a na čas bylo rozhodnuto. Ale v dalších válkách o kulinářské dědictví už vyhrávali Holanďané. A ti už si přivlastnili autorství receptu navěky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 2. 2013 17:29
jarda Kadic: Jardo, vidím, že dějiny gastronomie máš zmáknuté stejně jako já. Díky za podporu!
24. 2. 2013 17:27
evosheek: Mě to nevadilo,alespoň jsem si mohl vymyslet nějakou blbůstku
24. 2. 2013 17:21
rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!
24. 2. 2013 17:21
rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!
24. 2. 2013 14:50
jarda Kadic: Jaroušku.. díííky.. aspoň jsem zase chytřejšííí
hezkou neděli
hezkou neděli
24. 2. 2013 14:48
rebeka: Holanďané je dělají na kostky, Nizozemci na kolečka a Britové na hvězdičky,proto si myslím, že autor kolaboruje s prvními dvěma národy a neuznává vítězství Britů.
24. 2. 2013 14:38
v surovinách píšeš brambory na kostičky, v postupu na kolečka, na fotce jsou kolečka brambor.. jak teda
jinak to vypadá
jinak to vypadá
24. 2. 2013 14:04
evosheek: áno, vidím teraz je to ok
24. 2. 2013 14:02
tejaja: Foto v receptu na jehněčí jsem již vyměnil
24. 2. 2013 13:48
Len by som sa chcela spýtať, čo je vlastne na tej fotke? Hot Pot alebo Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou? Asi si sa pomýlil, nie?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Meruňková marmeláda
LucietaTom uvařila před 57 minutami
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 1 hodinou
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 1 hodinou
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 1 hodinou
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 1 hodinou
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 3 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 3 hodinami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 4 hodinami
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 6 hodinami
Rychlá rajská omáčka (bez masa)
barcasuch uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: hot pot vaření hot pot zapečené brambory hot pot recept co je hot pot hot pot recepty zapečené brambory recepty hovězí hot pot recept na hot pot recepty hot pot hot potatoes recept horký kotlík hot pot co je to vareni hot pot co to je čínský hot pot recepty zapečené brambory recept čínský hot pot co to je hot pot co je to hot pot zapékané brambory podle pana černého
Suroviny: plec vepřová, mouka hladká, sůl, tymián, koriandr sušený, pepř mletý, fazole s kukuřicí, vývar hovězí, brambory, cibule, mrkev, sádlo
Hot Pot (Zapečené brambory)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/17Rm
10 názorů