Vepřová panenka ve slanině na žampionech
Vepřová panenka je libové jemné maso, kterému obalení slaninou pomůže, aby se při tepelné úpravě nevysušilo. Žampiony pokrm výborně dochutí, vše spolu hezky ladí. Panenka ve slanině a na žampionech vám určitě zachutná.
Suroviny pro 1 porce
1 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 295 kJ / 70 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,13 g |
Tuky | 0,37 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 13,60 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můj experiment. Záměrně neuvádím množství, každý použije tolik, kolik lidí bude u stolu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 3. 2013 17:34
Jani paráda! V přípravě těchto jídel, včetně hovězích steaků mám stejný problém. Bude dostatečně propečené, šťavnaté a naopak nebude suché....? Věřím, že se Ti jídlo povedlo. Obrázky mluví za vše Taky se do něčeho takového musím pustit. No, teď budu dělat vepřové v kapustě, já vím, je to trošku o něčem jiném , ale příště už bude panenka
8. 3. 2013 17:03
Arnold Hagara: vepřová panenka se nechala sehnat i za komunismu pod tímto názvem, i když těžko a sorry, s fotbalem to fakt nemá nic společného, řezníci to pužívali odjakživa, i když je fakt, že u nás to bylo dříve obtížně sehnatelné maso, ale : " vepřová panenka je téměř výhradně velký bedrovec (m. psoas major)." Jelikož mám v široké rodině řezníky už z dob Rakouska-Uherska a jsou to i příbuzní od manžela z Německa, vím, že tento název používali i sudetští řezníci v Jizerkách naprosto běžně.
8. 3. 2013 17:02
Arnold Hagara: No asi tak. Česky je to panenka, ať se ti to líbí nebo ne
Víš jak se to říká, komu se to nelíbí ať si p....políbí
Víš jak se to říká, komu se to nelíbí ať si p....políbí
8. 3. 2013 16:50
Arnold Hagara:Já si teda nemyslím, a je to můj názor, že by obalením slaninou někdo panenku znehodnotil. Je to část masa prakticky bez tuku a slanina jí dodá " šťávu".
8. 3. 2013 16:41
Arnold Hagara: Z internetu: "Nejkvalitnější maso z vepřového je PANENSKÁ PEČENĚ (panenka). Občas se jí říká vepřová svíčková. Stejně jako hovězí svíčková i vepřová panenka je sval pod hřbetem."
8. 3. 2013 16:10
Arnold Hagara:Protože se panenka nechávala u páteře a kotlety se sekaly i s panenkou.
8. 3. 2013 16:09
Arnold Hagara: Díky za názor a vážím si téhle kritiky. Co bych dodala? Možná bych mohla podotknout, že vepřovou panenku neznám pod jiným názvem, u nás je tak nazvaná i za pultem řezníka a taky to, že ne tak často si ji dopřávám, abych ji uměla na 100%.. Je to z mé strany jen experiment a dost důležité pro mne je, abychom to snědli a v rámci možností nám chutnalo a to se stalo.. Taky se bez mučení přiznávám, že zdaleka nejsem tak dobrá kuchařka, protože tahle jídla nejsou zrovna mou specialitou. Nikdy si nejsem jistá, že maso bude měkké a tak jen doufám. O hovězím bifteku se raději ani nezmiňuji, ten bych raději nikdy neprznila, musela bych se mu v důsledku něčeho nepovedeného omluvit.
Možná právě proto, že kdysi tyhle lahůdky nebyly běžně k dostání a dnes jsou docela nákladné, je tak často nedělám, abych měla nějakou praxi. Ještě jednou moc děkuji za tenhle komentář
Možná právě proto, že kdysi tyhle lahůdky nebyly běžně k dostání a dnes jsou docela nákladné, je tak často nedělám, abych měla nějakou praxi. Ještě jednou moc děkuji za tenhle komentář
8. 3. 2013 15:56
Ja som fanúšik kulinárskych výtvorov pani Remkovej, ale tentokrát by som recept nehodnotil 10-mi bodmi z desiatich (8,5-9). Myslím si, že bravčová sviečková je dobré mäso samo o sebe a teda nepotrebuje pridávať šampiňóny či anglickú slaninu, ktoré jej, podľa mňa, uberú svoju typickú a ničím nezameniteľnú chuť.
Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že recepty pani Remkovej sú na tejto web stránke stále tie najlepšie a zatiaľ nikým neprekonané!
Desí ma názov mäsa "panenka". Podľa mňa je to nedostatok úcty k menu najslávnejšieho československého futbalistu všetkých čias (Antonín Panenka a nie kus mäsa), ktorého gól vo finále Majstrovstiev Európy nielenže nám dal majstrovský titul, ale že položil na kolená mužstvo namyslených Nemcov (dvaja z nich skončili v blázinci...), čo nikto iný z Československa nikdy viac nedokázal (ani ten gól a ani ten blázinec!!!...) a že jeho originálny gól je do dnešného dňa nazývaný ako gól "à la Panenka" na celom svete (dnes niektorí hráči sa odvážia o podobný hazard, aj keď nie vždy s úspechom...).
Prečo sa hovädzia sviečková nenázýva "hovädzia panenka"?
Nie je to preto, že za čias komunistického teroru sa v lepších reštauráciách dal jesť biftek z tohoto mäsa, ale nikdy sa neobjavilo jedlo z bravčovej sviečkovej? Kam išlo toto mäso? Do Sovietskeho zväzu na Brežnevov stôl? Predsa bravčové mäso vždy bolo to najkonzumovanejšie v našich zemiach (okrem obdobia vládnutia primitívneho prezidenta Novotného). Alebo tie komunistické beštie mali viacej rešpektu pred pánom futbalistom Antonínom Panenkom?
Predsa svine (tentokrát mám na mysli len zvieratá...) mali aj vtedy časť, ktorá sa volá sviečková! Čo robili tie svine (tentokrát nemám na mysli tie zvieratá...) s tým mäsom? Prečo som musel čakať až do mojich tridsiatich rokov, aby som toto mäso ochutnal a aj to za hranicami a nie doma?
Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že recepty pani Remkovej sú na tejto web stránke stále tie najlepšie a zatiaľ nikým neprekonané!
Desí ma názov mäsa "panenka". Podľa mňa je to nedostatok úcty k menu najslávnejšieho československého futbalistu všetkých čias (Antonín Panenka a nie kus mäsa), ktorého gól vo finále Majstrovstiev Európy nielenže nám dal majstrovský titul, ale že položil na kolená mužstvo namyslených Nemcov (dvaja z nich skončili v blázinci...), čo nikto iný z Československa nikdy viac nedokázal (ani ten gól a ani ten blázinec!!!...) a že jeho originálny gól je do dnešného dňa nazývaný ako gól "à la Panenka" na celom svete (dnes niektorí hráči sa odvážia o podobný hazard, aj keď nie vždy s úspechom...).
Prečo sa hovädzia sviečková nenázýva "hovädzia panenka"?
Nie je to preto, že za čias komunistického teroru sa v lepších reštauráciách dal jesť biftek z tohoto mäsa, ale nikdy sa neobjavilo jedlo z bravčovej sviečkovej? Kam išlo toto mäso? Do Sovietskeho zväzu na Brežnevov stôl? Predsa bravčové mäso vždy bolo to najkonzumovanejšie v našich zemiach (okrem obdobia vládnutia primitívneho prezidenta Novotného). Alebo tie komunistické beštie mali viacej rešpektu pred pánom futbalistom Antonínom Panenkom?
Predsa svine (tentokrát mám na mysli len zvieratá...) mali aj vtedy časť, ktorá sa volá sviečková! Čo robili tie svine (tentokrát nemám na mysli tie zvieratá...) s tým mäsom? Prečo som musel čakať až do mojich tridsiatich rokov, aby som toto mäso ochutnal a aj to za hranicami a nie doma?
8. 3. 2013 15:46
Díky, holky
8. 3. 2013 15:08
panenka moc dobré masíčko
8. 3. 2013 15:07
Teda Jani, ty tvoje recepty a fotky, no úžasné
Hned tisknu a vyzkouším a bodík přidávám už teď
Hned tisknu a vyzkouším a bodík přidávám už teď
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Právě bylo uvařeno:
Ošatkový chléb
DanaBl uvařila před 1 hodinou
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 8 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 9 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 11 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 11 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 11 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 12 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 12 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 14 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Další recepty
Tématické fráze: veprova panenka recepty vepřová panenka vepřová panenka ve slanině vepřova panenka recept vepřová panenka na slanině vepřová panenka se slaninou a žampiony recepty z vepřové panenky vepřová svíčková panenka recept vepřová panenka na houbách recepty na vepřovou panenku vepřová panenka ve slanině recept vepřová svíčková na žampionech recept na svíčkovou panenku vepřová svíčková ve slanině panenka žampiony vepřová pannenka na žampionech recept na vepřovou panenku svickova ve slanine žampiony na slanině panenka se žampiony
Suroviny: panenka vepřová, žampióny, slanina anglická, cibule, sůl, pepř, olej, mouka hladká, voda
Vepřová panenka ve slanině na žampionech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VZ4W
26 názorů