Houbové domácí přípravky
Suroviny
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 8. 2019 12:42
Juraj Horak: Děkuji, ale nemohu recept vyzkoušet. Za prvé tady zatím houby nerostou (a tudíž se nedají ani od někoho koupit) a za druhé - můj zdravotní stav mi nedovoluje, abych do lesa a po lese chodila. Ale ke starým a tudíž léty a generacemi ověřeným receptům mám důvěru , takže to napíšu brzy, tak jak to je napsané. Mám také jeden recept na kvašené houby, který jsem zatím nepublikovala, ale ten je jiný než ten váš a je i jiný než "Kadlíkovy kysané houby". tak je napíšu oba. Alespoň si kuchařky nebo kuchaři budou mít z čeho vybrat. Kdybych si měla vybírat já, tak dám přednost tomu vašemu ! Zdravím!
5. 8. 2019 09:31
MamlajdaD: Pekne si ho v klidu odzkousejte a kdyz uznate , ze je vyborny je recept Vas . Ja jsem ho nevymyslel . Pouzivam . Oni to maji od nejake praprababicky .
4. 8. 2019 21:32
Juraj Horak: Děkuji za důvěru, moc si toho vážím. Pokud máte na mysli recept na kvašené houby, ráda ho zpracuji, ale jen v tom případě, že souhlasíte, že uvedu jako zdroj receptu vás - vaše jméno, s poznámkou, že jste mi recept nabídl ke zveřejnění.
4. 8. 2019 21:10
MamlajdaD: Pokud si prakticky overite me zkusenosti a budete spokojena pouzijte to jako svuj recept . Plne souhlasim .
Vite ja jsem takovy amater . Mam dost i kucharskych knih , ale ty soucasne mne i zarazi . Zbytecne popsanych mnoho stran papiru o nicem . Kdyz umite udelat cisty pruzracny vyvar z libovolneho masa , tak mate tolik super polevek , ze je ani nepopisete . S nudlemi , nocky , knedlicky , ryzi , hraskem , mrkvi , porkem , proste rodinne recepty . Je to na 100 stran a jsou Vase . To mate jako gulasova , drstkova , gulase , perkelty . Zaklad je stejny a tu specifickou chut a kouzlo do toho vkladate sama , co tam jeste pridate na vylepseni .
Vite ja jsem takovy amater . Mam dost i kucharskych knih , ale ty soucasne mne i zarazi . Zbytecne popsanych mnoho stran papiru o nicem . Kdyz umite udelat cisty pruzracny vyvar z libovolneho masa , tak mate tolik super polevek , ze je ani nepopisete . S nudlemi , nocky , knedlicky , ryzi , hraskem , mrkvi , porkem , proste rodinne recepty . Je to na 100 stran a jsou Vase . To mate jako gulasova , drstkova , gulase , perkelty . Zaklad je stejny a tu specifickou chut a kouzlo do toho vkladate sama , co tam jeste pridate na vylepseni .
4. 8. 2019 18:30
Juraj Horak: Děkuji za pěkný komentář. Receptů na kysané zlí je spoustu, ale ne všude je zmínka o soli bez jodu! A to je myslím dost podstatné. Ale koupit sůl bez jodu je tady v Česku je tak trochu zázrak. Kupuji mořskou sůl, ta sice určitě obsahuje také stopy jódu, ale v daleko menší míře. Používám hlavně při domácí výrobě klobás a dalších domácích uzenin, tam je to taky důležité, právě tak jako u zelí apod. Chystám se letos nakládat zelí do sklenic (bydlím v paneláku), jak kysané, tak i nakládané, a dík za tip, můžu zkusit i to ruské s mrkví. Chodím na ruské weby o vaření, oni mají na nakládání zeleniny víc receptů, než my Moc zdravím!
4. 8. 2019 17:43
MamlajdaD: Dekuju . Vite ja nepotrebuju psat recepty. Podle mne je diskuze nejlepsi . Ja sem se i k te soli dostal jako slepy k houslim . Kdyz v roce 2004 vstoupilo Lotyssko do EU , tak meli hranice doslova zablokovane ruskymi kamiony . Tak jsem zavolal do Rigy do firmy s kterou jsem spolupracoval . A tak jsem se dozvedel , ze se zasobuji ve velkem soli bez jodu , kterou EU zakazuje prodavat . A skutecne kvasene zeli nehnedne , nemekne a vydrzi podstatne dele . Nevim , jestli Vy potrebujete sud , ja to delam pravidelne v petilitrovkach s kvasnou zatkou . Dulezite je od tech 7 - do 15 stupnu a sul bez jodu . Dnes koupite nakrajene , staci par minut a natlacit .
A ted ruske kvasene zeli . V Rusku takove nase krajene nekoupite . Vetsinou pouze s mrkvi . 1-2 mrkve najemno nastrouhane na 1kg zeli . Vynikajici . Neni to tak davno , co jsem tam pracoval jako zastupce nasi firmy , takze vim o cem hovorim .
A ted ruske kvasene zeli . V Rusku takove nase krajene nekoupite . Vetsinou pouze s mrkvi . 1-2 mrkve najemno nastrouhane na 1kg zeli . Vynikajici . Neni to tak davno , co jsem tam pracoval jako zastupce nasi firmy , takze vim o cem hovorim .
4. 8. 2019 16:19
Juraj Horak: To je skvělý recept na houby mléčně kvašené! Sice tady na topkách už jeden je - "Kadlíkovy kysané houby", ale ten je dost odlišný. Proto si myslím, že by bylo vhodné, kdyby jste tento recept napsal jako samostatný vámi vložený recept, tady by si ho ledaskdo nemusel všimnout! (Některé kuchařky a kuchaři myslím ani moc nečtou komentáře.) Zkuste to napsat a vložit, je to ten nejzdravější způsob nakládání hub a lidé se k mléčnému kvašení zase vracejí, i když je to dávný recept! A to vaše houbové maggi bych na vašem místě k tomu připsala jako bonus! Teď už aby hlavně rostly, že? Moc zdravím!
4. 8. 2019 15:50
MamlajdaD: I ja Vam dekuji za odpoved . Vite neumim to vysvetlit , ale tim , ze houby ususite nejen , ze nemate kasi ale velmi se zvyrazni chut a aroma koncentratu .
Dam jeste jeden recept , ktery mam z vychodniho Slovenska . Kvasene houby .
Nalev 1 kg hub , 1l vody , 40 g soli , bobkovy list , par celych pepru a noveho koreni . Houby nakrajime na cca 1 cm platky a varime ve slane vode 10 min . /lzice soli na 1 l / Prudce ochladime . Okapane houby smichame s jednou , dvema cibulemi a strouzkem cesneku na platky . Natlacime do sklenic a zalejeme studenym nalevem . Zatizime , nalev musi byt alespon na prst nad houbami . Do chladna a za tri , ctyri tydny je mlecne kvaseni ukoncene . Muzeme sterilizovat pro delsi uchovani .
Samozrejme tak jako kdyz kvasite zeli doporucuju zasadne nepouzivat sul s jodem . Ztraci to barvu a rychle mekne .
Dam jeste jeden recept , ktery mam z vychodniho Slovenska . Kvasene houby .
Nalev 1 kg hub , 1l vody , 40 g soli , bobkovy list , par celych pepru a noveho koreni . Houby nakrajime na cca 1 cm platky a varime ve slane vode 10 min . /lzice soli na 1 l / Prudce ochladime . Okapane houby smichame s jednou , dvema cibulemi a strouzkem cesneku na platky . Natlacime do sklenic a zalejeme studenym nalevem . Zatizime , nalev musi byt alespon na prst nad houbami . Do chladna a za tri , ctyri tydny je mlecne kvaseni ukoncene . Muzeme sterilizovat pro delsi uchovani .
Samozrejme tak jako kdyz kvasite zeli doporucuju zasadne nepouzivat sul s jodem . Ztraci to barvu a rychle mekne .
4. 8. 2019 14:26
Juraj Horak: Děkuji za pěkný příspěvěk k receptu! Určitě se tento postup někomu bude hodit, protože je úplně jiný, než popisuji já. Já to "maggi" mám z vývaru z hub povařených na naložení, který se obvykle vylévá, takže na to žádné houbičky nepotřebuji. Ale ten váš postup je také zajímavý a někoho inspiruje, aby vyzkoušel. Děkuji za komentář a zdravím!
4. 8. 2019 09:37
MamlajdaD . Trosku jiny postup maggi . Houby , nejlepe smes dokonale ususit . Nemixovat , nedrtit . Suche odmocit do rana a varit , varit se soli . Pres jemne platenko nechat okapat . Je to slane , ale neni huste a kazdy si da podle chuti do jidla i z pouzite maggove sklenicky , je nato vhodna .
27. 7. 2019 21:54
Sušené houby se odjakživa uchovávaly bez problémů v plátěných pytlících...
No, do té doby, než se k nim dostali moli...
Problém vyřešen od doby, co se přesušené houby skladují ve skle se zábrusem, či s víčkem
... a BEZ "ZAVAŘOVÁNÍ"
No, do té doby, než se k nim dostali moli...
Problém vyřešen od doby, co se přesušené houby skladují ve skle se zábrusem, či s víčkem
... a BEZ "ZAVAŘOVÁNÍ"
27. 7. 2019 20:44
recepty73: To chce víc chodit na houby, pak zbyde na taková houbařsky "jalová leta", jako vloni a letos (letos doufám, že je rok jalový jen zatím, že se to zlepší). Zdravím
27. 7. 2019 20:35
MamlajdaD: ...ale já se zavaření nebráním jen mi to přijde zbytečné, když všechno do další sezóny sež...m ...na mou duši, na psí uši!
27. 7. 2019 20:20
recepty73: Sušené houby uskladněné podle tohoto mého receptu v bodě 4) opravdu vydrží několik let Na mou duši, na psí uši! (to jsme říkávali jako děti) Kdo jednou vyzkouší, už jinak dělat nebude. Ale jak myslíš, každý podle svého Zdravím!
27. 7. 2019 19:53
MamlajdaD: ...není zač! ...zavařovat nemusím, protože všechny houby (sterilované v octu, tuku, mražené, drť...) vydrží jen tak tak do další sezóny, ale pro ty konzumenty, co nevaří denně a třeba i nejeden chod se to určitě vyplatí
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 6 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 7 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 7 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 8 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 9 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 9 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 9 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 9 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 9 hodinami
Tvarohovo - meruňkový moučník
Petr801 uvařila před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: houbova smazenice k uskladnění domácí houbové koření houbový odvar houby na topinky lze zavarvat recept na kvašené houby z z ruska přesušené houby co s tím zaczavarovani z hub předdušené houby je třeba usušené houby ve skle ještě sterilizovat recepty z hub na uskladneni zavařená houbová směs domácí houbový vývar
Suroviny: houby, houby sušené, sůl, pepř, houby sušené
Houbové domácí přípravky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zkQ8
24 názorů