Pečený bůček
Dobře upečený šťavnatý bůček je syté jídlo. Klasika, která v zimě potěší chuťové buňky a uspokojí i hodně hladového strávníka. Skvěle chutná i v létě, za studena, na tenko krájený na krajíci dobrého chleba, spolu s pikantním zeleninovým salátem.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 13 889 kJ / 3 320 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 147,24 g |
Tuky | 297,25 g |
Vláknina | 7,14 g |
Cholesterol | 460 mg |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 12,60 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Na nařezání kůže jsou dvě finty. Buď bůček na chvíli vložíme do mrazáku a na ztuhlém uděláme zářezy, nebo zářezy uděláme až po půl hodině pečení, to už je povrch také ztuhlý. Na obojí musíme mít hodně ostrý nůž.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 9. 2023 20:54
Gregusa: Ty finty jsou , určitě to někomu pomůže.
16. 9. 2023 11:38
Merylas (moderátorka): Děkuji za vyzkoušení a fotku. Na tu mřížku jsou ty finty jak jsem psal v poznámce. Když je povrch dostatečně tuhý a nůž dostatečně velký a hlavně ostrý jde mřížka udělat snadno.
16. 9. 2023 09:13
Bůček občas taky upeču, poslední dobou hodně na pečení používám remosku. Místo čerstvého česneku se dá použít i česneková pasta, dělávám si z části česneku domácí. Obdivuji tu mřížku, je nakrájená jako podle pravítka. V tom zase tak pečlivá nejsem. Dovolila jsem si přidat foto a recept jsem i ohodnotila.
25. 1. 2023 12:56
Marie Svarcova: tady máte ještě jinou klasiku. Vložím Vám sem jak popisuje úpravu bůčku Magdalena Dobromila Retigová ve své kuchařce z roku 1881, ona však tehdy bůček popisovala jako část masa okolo ledviny, viz recept:
Vepřová ledvina.
Pěkný vepřový kus od ledviny se vypere, nasolí, trochu kmínem posype, vrchní stranou, totiž kůží položí se na pekáč, podleje se trochou vody a nechá se tak dlouho na té straně péci, až je kůže měkká, pak se obrátí, kůže se ostrým nožem na kostky nakrájí, solí trochu popráší a nechá se při hezky prudkém ohni dopéci, aby kůrčičky hodně zkřehly.
Vepřová ledvina.
Pěkný vepřový kus od ledviny se vypere, nasolí, trochu kmínem posype, vrchní stranou, totiž kůží položí se na pekáč, podleje se trochou vody a nechá se tak dlouho na té straně péci, až je kůže měkká, pak se obrátí, kůže se ostrým nožem na kostky nakrájí, solí trochu popráší a nechá se při hezky prudkém ohni dopéci, aby kůrčičky hodně zkřehly.
12. 1. 2022 16:06
klasika nikdy nezklame - skvělé
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 7 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 20 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Právě bylo uvařeno:
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 7 hodinami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 8 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 10 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 10 hodinami
Zeleninové lívanečky
vendyb uvařila před 10 hodinami
Toastová pizza v troubě
Duchy29 uvařila před 10 hodinami
Rybízovo-jogurtový koktejl
jankohrasko uvařila před 11 hodinami
Oříškovočokoládové sušenky
PunkyLucik uvařila před 11 hodinami
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bůček pečený v jogurtu s majoránkou: Lahodné marinované maso bez kůže je křehké a jemné, voní bylinkami
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
Další recepty
Suroviny: bůček vepřový, cibule, česnek, sůl, kmín celý, voda
Pečený bůček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zVgq
5 názorů