Zelníky nasladko
Věděli jste, že zelí lze použít i do moučníku? Tradiční kynuté bochánky z Rychnovska, plněné karamelizovaným hlávkovým zelím, potřené škvařeným máslem a sypané směsí cukru a skořice vám zachutnají. Ale pozor dietní opravdu nejsou!
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 16 143 kJ / 3 858 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,01 g |
Tuky | 179,80 g |
Vláknina | 26,20 g |
Cholesterol | 823 mg |
Sodík | 631 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 482,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Původní recept pochází zřejmě někde z okolí Rychnova nad Kněžnou. Připravovala je manželova babička, podle pamětníků neodolatelné. Tohle je můj pokus o napodobení, prý je výsledek totožný s babiččinými zelníky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 11. 2023 11:04
magdalenka: No vida, ono se asi dříve vařilo a peklo podobně napříč Českem i Slovenskem. Jen už je recept pozapomenut.🙂
25. 11. 2023 08:22
Moja mamka zas piekla kysnutý závin s takouto sladkou zelnou nádivkou, ochutenou škoricou.
24. 11. 2023 20:24
zuzi777a: Ono je fajn, se někdy prostřednictvím receptů a jídla vrátit v čase.
24. 11. 2023 20:22
mika59: Já si zase vzpomínám na svoji babičku, ta dělala se zelnou náplní kynutou buchtu na celý plech a taktéž s drobenkou. Jako dítěti mně to moc nechutnalo, změnilo se to v dospělosti. Vždy, když jsem chtěla udělat radost tatínkovi, tak jsem mu ji upekla.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.
24. 11. 2023 12:59
Naše babička dělává takhle zelný štrůdl a je to lahoda, jak to zelí tam křupne zrovinka náhodou mám všechny suroviny doma, takže se do nich pustím, ať máme svačinku
24. 11. 2023 01:04
mika59: Tak to je také hardcore! Naše babičky prostě uměly dobroty, které dneska zní přinejmenším zvláštně!
23. 11. 2023 23:11
zuzi777a: Pamatuji si jak moje babička pekla zelné koláče s drobenkou..byly výborné, ale už jsou to desítky let.
23. 11. 2023 23:06
Marie Svarcova: Mě by to asi samotnou nenapadlo, nacpat buchty oslazeným zelím. Ale fakt to je dobré.
23. 11. 2023 22:46
Zelníky miluji ale nasladko neznám , určitě zkusím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 1 hodinou
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 2 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 3 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno před 21 hodinami
Rychlý hot dog
Přidáno 29. 5. 2024 08:30
Právě bylo uvařeno:
Rychlá omáčka z mletého masa na špagety
Cinderka uvařila před 1 minutou
Frgálová buchta
Maxa75 uvařila před 19 minutami
Plovdivské maso
Martin87 uvařila před 38 minutami
Afrika řezy
Kattyy uvařil před 1 hodinou
Domácí pribináček zaxy
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Pribináček od Ládi Hrušky
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Řízky extra křupavé
SimonaTr uvařila před 2 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Helenakuk uvařila před 3 hodinami
Čokoládový mug cake
hahaha uvařila před 5 hodinami
Kefírové lívance II
Ladkaslunce uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Proč předehřívat troubu před pečením moučníků? A jak péct různá těsta
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Náš život s celiakií: Bezlepkové tvarohové knedlíky s jahodami pro Áňu zachutnaly celé rodině
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, kvasnice, máslo, cukr, mléko, žloutek, sůl, olej, zelí, olej, cukr, pepř mletý, máslo, cukr moučkový, skořice mletá
Zelníky nasladko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xk21n
9 názorů