Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou klasikou, které odolá málokdo, proto patří neodmyslitelně na vánoční stůl. Rodinné recepty na poměr cukru, mouky a ořechů jsou děděné z matky na dceru a každý ty své považuje za nejlepší.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 20 926 kJ / 5 001 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,04 g |
Tuky | 349,81 g |
Vláknina | 29,20 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 116 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 353,66 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Těsto dědíme z generace na generaci. Používejte vždy jen máslo, je to poměrně starý recept a vychází z klasických surovin - s rostlinnými tuky těsto nefunguje, drolí se a teplem se rohlíčky v troubě roztečou. Stejně tak NENECHÁVEJTE těsto v lednici víc jak 6 hodin anebo přes noc. Těsto se rozpadne. Pokud použijete mandle - rohlíčky budou jemnější chuti, ořechy dodávají ostrost. Výsledek bývá báječný a jedna dávka většinou nestačí....
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 12. 2023 18:21
yvelola,cathleen :dovolím si přidat moji zkušenost.Na podzim se u nás začal prodávat drcený vanilkový lusk od dr. Oetkera,sklenička asi 7cm velká.Mně ho vozí sousedka ,která bydlí v Essenu, už několik let ho používám při výrobě vanilkové zmrzliny a spokojenost velká
Možná to někomu pomůže
Možná to někomu pomůže
19. 12. 2023 10:14
yvelola: no a co lusk rozříznout podélně a nožem z něj sedřít jen měkký vnitřek? Vmícháte ho do těsta lehce Prázdný lusk můžete zapíchnout do cukru obyčejného, pěkně vám ho provoní
18. 12. 2023 22:49
Dobrý den, ano přesně tak...krájím ostrým nožem do zblnutí na uplnou kaši a pak ještě třu v hmoždíři...je to taková trochu votrava...nic lepšího jsem nevymyslela...někdo ho suší a pak drtí, ale na to už nemáme čas. prý je také dobrá tresť....ale nezkoušela jsem
17. 12. 2023 17:08
Zeptám se vás na bod 1. - vanilkový lusk rozetřený v hmoždíři. Jak to prosím děláte, nakrájíte ho na kousky a ty rozetřete
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 3 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mazanec z domácí pekárny od Ivety
Bylinka77 uvařila před 6 minutami
Dršťková polévka z hlívy
Weera uvařil před 2 hodinami
Sýrové párty krekry
Carolka409 uvařila před 2 hodinami
Maková náplň (nádivka)
Carolka409 uvařila před 2 hodinami
Koprová omáčka
Nycka uvařila před 3 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
Anicka78 uvařila před 4 hodinami
Kolínková směs s masovými kuličkami
KamSuch uvařila před 4 hodinami
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 14 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 15 hodinami
Kovbojské fazole
lenkavozihnojova uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak tvarovat vanilkové rohlíčky. Čím ušetřit čas, a co nám pomůže, když nejsme moc zruční
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, mandle mleté, máslo, vanilka, žloutek, bílek, cukr moučkový, cukr vanilkový, lusk vanilkový
Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2E1
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma