Sója - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Používají je lidé, kteří nesnáší laktózu, ovšem živočišné mléko z hlediska výživové hodnoty nahradit nedokáže. Sójové mléko se používá i k výrobě tofu. Zdravé jsou pouze fermentované výrobky, které nejsou ze sóji geneticky modifikované.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sójové maso je dehydratovaný, texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Lze je koupit v podobě kostek, nudliček nebo granulátu. Jeho výhodou je snadná dostupnost a lehká skladovatelnost. Obsahuje 50 % bílkovin a velmi málo tuku. Lze z něj připravit mnoho rozmanitých jídel, od gulášů až po sekanou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Natto je tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů. Díky fermentaci dochází při jeho přípravě k rozkladu sójových bobů, natto je tak mnohem stravitelnější než samotné sójové boby. Je zdrojem bíkovin, vitamínu K2, obsahuje i prospěšná probiotika. Natto má silnou, charakteristickou chuť, konzistenci a vůni, která může být některým lidem nepříjemná. V Japonsku se běžně podává s rýží, nebo jako doplněk hlavního jídla, či k snídani. U nás jej koupíte v některých prodejnách zdravé výživy.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Alaburky jsou pražené sójové "buráky". Sójové boby se nejprve namočí, tím nabobtnají, poté se scedí a upraží na troše oleje. Osolené jsou určeny k přímé konzumaci nebo náhradě burských oříšků při přípravě různých moučníků.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 12 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 14 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Odhalte sílu manga: Proč chutná trochu jako mrkev a jak v obchodě poznat, že je zralé?
Do štědrovečerní rybí polévky patří jikry a mlíčí: Vylepšete si ji smetanou nebo bílým vínem