Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
23. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Který olej je pro vás ten nejvhodnější? To do značné míry závisí na tom, jaký praktikujete styl vaření. Domácí kuchaři mají spoustu možností, pokud jde o to, jaký olej vybrat ke smažení, pečení nebo na pokapání salátů. Některé, například olivový olej, jsou dobře známé. Jiné, například avokádový nebo kokosový olej, jsou používané daleko méně. Vyznejte se v nich.
S olivovým olejem jdete na jistotu
Odborníci na výživu a vaření se shodují, že jedním z nejuniverzálnějších a nejzdravějších olejů, se kterým je možné vařit, je olivový olej. Hlavně ten extra panenský. Označení „extra virgin“, či česky „extra panenský“, znamená, že olivový olej není rafinovaný, a proto má vysokou kvalitu. Extra panenský olivový olej obsahuje velké množství mononenasycených tuků a některé polynenasycené mastné kyseliny; lékaři spojují tuto vlastnost s lepším zdravím srdce. Olivový olej má ve srovnání s jinými oleji relativně nižší bod varu, takže je nejlepší pro vaření při nízké a střední teplotě. Olivový olej je také jeden z nejzdravějších pro pečení a na zálivky salátů.
Mohlo by vás zajímat
U kokosového oleje pozor
Někdo doporučuje se kokosovému oleji úplně vyhnout, jiný radí užívat jej s mírou. Hlavním bodem rozporu je vysoký obsah nasycených tuků; na rozdíl od jiných rostlinných olejů je totiž kokosový olej primárně nasycený tuk. Ne každý odborník souhlasí s tím, že takový koncentrovaný zdroj nasycených tuků je zdraví na škodu, ale někteří, včetně organizace American Heart Association, tvrdí, že nahrazení potravin s vysokým obsahem nasycených tuků zdravějšími může snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit hladinu lipidových panelů.
Mohlo by vás zajímat
Obecně lze říci, že kolem kokosových výrobků existuje mnoho mýtů, které celkově nelze vědecky potvrdit. Olej vám rozhodně například nezpůsobí nevolnost, tělo nasycené tuky potřebuje. Ale všeho s mírou.
Rostlinné oleje jsou trik výrobců
Termín „rostlinný olej“ se používá k označení jakéhokoliv oleje pocházejícího z rostlinných zdrojů. Výživové hodnoty rostlinného oleje závisí na jeho zdroji a na tom, k čemu se používá. Většina rostlinných olejů na trhu je směsí řepkového, kukuřičného, sójového, světlicového, palmového a slunečnicového oleje.
Mohlo by vás zajímat
Rostlinné oleje jsou stále průmyslově zpracovávané, což znamená, že jim nejen chybí chuť, ale také živiny. Říká se jim „rostlinný“, aby výrobci mohli nahradit olej z jakékoliv komodity; sóji, kukuřice, bavlníkového semene či řepky, aniž by museli tisknout novou etiketu.
Řepkový olej - levná alternativa
Řepkový olej pochází z řepky a obsahuje množství mononenasycených tuků a slušné množství polynenasycených tuků. Ze všech rostlinných olejů má řepkový olej nejmenší množství nasycených tuků. Má vysoký bod varu, což znamená, že může být užitečný při vaření při vysokých teplotách a smažení. Z uvedených olejů navíc bývá nejlevnější.
Slunečnicový olej s mírou
Tento olej má vysoký obsah vitamínu E; jedna polévková lžíce obsahuje 28 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu (ve 100 gramech oleje najdeme 50 mg vitamínu E, DDD vitamínu E je dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. 12 mg). Má vysoký bod varu, naopak nemá výraznou chuť, což znamená, že ním pokrm nepřebijete. Slunečnicový olej však obsahuje mnoho omega-6 mastných kyselin. Tělo je sice také potřebuje, ale omega-6 jsou považovány za prozánětlivé, zatímco omega-3 jsou protizánětlivé, jak uvádějí experti ve studii publikované v odborném magazínu BMJ Open Heart, která se zabývala spojitostí mezi nevyváženou konzumací omega-6 a omega-3 s rostoucím výskytem obezity a diabetu 2. typu ve společnosti západního světa.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při používání jedlých olejů: Některé jsou pouze na smažení, jiné do salátů
Jak se připravuje zálivka na salát vinaigrette? Stačí pouze 2 suroviny
Vše, co jste chtěli vědět o čaji a báli se zeptat: Čím se liší zelený a černý a jak ho vlastně správně uvařit?
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami