Tuk je v kuchyni téměř nepostradatelný, bez něj bychom toho moc nenavařili
Možná si ještě ze školy vzpomínáte na dělení tuků na tuky rostlinné a tuky živočišné. V kuchyni nás obvykle spíše zajímá, jaké má daný tuk vlastnosti, chuť a který tuk je pro tělo zdravější. Vždy záleží na tom, co se chystáte vařit a zda vy nebo vaše děti nemáte nějaká výživová omezení.
Rostlinné tuky
Rostlinných tuků existuje celá řada. Dobrá zpráva je, že třeba takový olivový olej už dnes najdeme ve většině kuchyní a i české hospodyňky se ho naučily používat nejen jako zálivku na salát. Mnohostranné využití má třeba také kokosový olej, který se používá nejen na sladké pečení. O univerzálnosti slunečnicového oleje se není třeba zmiňovat.
Živočišné tuky
Jako první nás asi napadne sádlo, a to husí nebo třeba vepřové. Dříve oblíbené, poté zatracované, nyní znovunalezené a mnohými chvalořečené. Není třeba se ho bát, zvlášť, když je v některých případech nenahraditelné.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ztužené tuky jsou ty, které na rozdíl od másla při pokojové teplotě zachovávají pevnou konzistenci. Dávají se všude tam, kde výrobci chtějí dosáhnout větší trvanlivosti. Nachází se v sušenkách, polevách, doporučují se na smažení. Z hledisky výživy našemu zdraví škodí, proto se jim i výrobkům z nich, raději vyhýbejme.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tuková blána je vepřová blána prorostlá tukem. Tato blána má více lidových názvů, jako třeba bránice, košilka, nec, závoj, síťka. Nejčastěji se používá na zabalení šišky sekané z vepřového mletého masa, někdy s pruhem panenské svíčkové uprostřed. Během pečení se z ní vypéká tuk a pokrmům zanechává svoji specifickou chuť.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Špek pochází z německého slova Speck. Špek je v podstatě uzená slanina z hřbetního sádla, převážně s kůží. V kuchyni je špek výborným pomocníkem. Špikuje se jím svíčková, která dostane výbornou chuť, dává se do cibulového základu pod různá jídla, např. guláše, omáčky - pokrmům dává mastnější a voňavý základ.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha jídel, např. do majonéz, na smažení, je součástí rostlinných tuků. I když se o jeho významu pro lidské zdraví vedou debaty, je to nejvíce používaný druh oleje a mimo gastronomie má i technické využití.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sezamový olej je rostlinný olej světle žluté barvy a příjemné oříškové chuti, který se získává ze sezamových semen. Má řadu léčivých účinků. Je skvělý na osteoporózu. chudokrevnost, suchý kašel a další zdravotní potíže. Je vynikajícím regeneračním prostředkem. Hodí se do salátů, dává jim zajímavou chuť, dále do marinád a do omáček. Do pomazánek se používá jako dochucovadlo.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv. palmojádrový. Palmový olej se stal v posledních letech celosvětově nejpoužívanějším olejem. Obsahují ho různé sušenky, zmrzliny, polevy a margaríny. Palmový olej snáší vyšší teploty, nepřepaluje se, a proto se často používá k fritování. Obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, obzvlášť olej palmojádrový.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají se spadnout na zem na plachty, sbírají se do nádob a lisují se za studena - do 50 stupňů. Další oleje jsou panenské, rafinované a směsi olejů. Ze zdravotního hlediska patří olivový olej mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Na lidský organismus má řadu blahodárných léčivých účinků. Mezi jeho přednosti patří snižování cholesterolu. Používá se v kuchyni jako zálivka do salátů, majonéz a těstovin. Na rafinovaném oleji, který má vyšší kouřový bod, lze i smažit.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 10 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 14 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06