Žemlovka patří k symbolům našeho dětství. Zkuste jí s námi vrátit dobrou pověst!
Žemlovka patří mezi tradiční jídla české kuchyně. Dříve se tento „pudink pro chudé“ často připravoval ze zbytků pečiva, jablek, koření, mléka a vajec. Ale existuje více možností, jak žemlovku udělat. Může se vylepšit tvarohem, rozinkami namočenými v rumu, zapéct se sněhovou čepicí, či lze udělat základ místo z rohlíků z vánočky, briošky nebo z mazance. A i když ke spojení pečiva, skořice a vajíček dobře ladí jablka, proč to nezkusit také s jinými druhy ovoce? Taková švestková, banánová nebo hrušková žemlovka, to je mana nebeská!
Kdo si troufne, může nakonec žemlovku ještě přikrýt vyšlehaným sněhem a zapéct. Pak už místo sladkého teplého pokrmu vznikne spíše sladký teplý dezert. A zapomenout nesmíme, že tohle jídlo lze udělat taky naslano. Zkrátka, jak je vidět, žemlovka může být pokrmem skormným i bohatým, jak je libo. Pokud jste na žemlovku kdysi zanevřeli, zkuste jí dát teď znova šanci!
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 10 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 11 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Legendární televizní pořady o vaření: Na Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni se nedá zapomenout
Majonézové koláčky bez kynutí: Díky majonéze jsou neskutečně vláčné, skořicová povidla a drobenka z nich dělají skvost
10 nejlepších jídel devadesátek: Dejte si Katův šleh, kuře s broskví, šunkové rolky a další porevoluční hity!