Pospícháte a máte chuť na klasiku? Připravte si žemlovku do ruky a můžete hned vyrazit do práce nebo na výlet
19. 10. 2022 Vaření
V důsledku stále většího šetření se také nejspíš snažíte dojídat zbytky a vše zužitkovat. S tím nám pomůže i jednoduchá žemlovka do ruky. Z čeho ji vlastně připravit a jak si na ní pochutnat, když zrovna pospícháme?
Jaký je rozdíl mezi klasickou žemlovkou a zemlbábou do ruky
Žemlovka neboli zemlbába patří mezi naše tradiční sladká jídla. Připravíte si ji snadno ze zbytků pečiva, jako je rohlík, veka, vánočka, dále využijete tvaroh, ovoce v podobě jablek (výborná je ale i s hruškami), skořici, cukr a nakonec i vejce. Vše se zapéká v troubě, zhruba ¾ hodiny. Když ale pospícháte, je i necelá hodina příliš dlouhá doba. Přestože je výsledek výborný, potřebujete odpovídající náhradu, která bude chutnat skvěle a zároveň bude připravena během pár minut.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodí vědět
Jablka se v tomto případě budou hodit chuťově výrazná. Pokud budou obsahovat hodně šťávy, trochu ji vymačkejte, aby náplň nebyla příliš vodová. Jablečno-tvarohovou směs můžete dochutit skořicí, vanilkou, citronovou kůrou, hodí se ale i nasekané nebo rozemleté oříšky a malé rozinky.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit žemlovku do ruky
Na žemlovku do ruky si připravte plátky pečiva, měkký tvaroh, 2 střední jablka, 2 skořicové cukry, vanilkový extrakt/cukr, sůl, 2 rozšlehané vejce a máslo na smažení. Případně moučkový cukr na posyp.
Pečivo pokrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky. Omytá jablka nastrouhejte nahrubo a posypte je skořicovým cukrem. Přidat můžete i vanilkový extrakt nebo cukr a smíchejte vše s tvarohem. V misce rozšlehejte vejce s troškou soli a s vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Mezi dva plátky naneste tvarohovou směs a jemně přitiskněte. Z obou vnějších stran obalte plněné plátky pečiva ve vaječné směsí a dejte na pánvičku s rozpáleným máslem. Trochu opečte z obou stran a hotovou žemlovku dejte na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Můžete kousky žemlovky ještě posypat moučkovým cukrem. Osvěžení přinese navrchu kopeček bílého jogurtu, variantou je i zakysaná smetana a v luxusním provedení porce šlehačky.
Jako ještě rychlejší a jednodušší variantu můžete využít tento recept na bleskovou zemlbábu do ruky z toastového chleba.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou