Časté chyby při přípravě listového těsta: Poradíme vám, jak se jich vyvarovat
Málokterá kuchařka má tolik odvahy, aby se pustila do přípravy vlastního listového těsta. Příprava je sice složitější, ale těsto je pak kvalitní a krásně lístkuje. Koupené těsto ji může také pěkně potrápit, pokud nedodrží několik pravidel.
Listové těsto musí být křehké, nadýchané a jeho papírově tenké vrstvy se musí lehce nadzvedávat a oddělovat od sebe. Špatně zpracované nebo upečené těsto nelístkuje a je gumové. Jak na to, abychom připravili dokonalý listový zákusek?
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby u listového těsta
- Nekvalitní suroviny jsou hlavním důvodem, proč není těsto nadýchané - používejte pouze dobré máslo a mouku dvounulku.
- Měkký tuk způsobuje, že těsto nelístkuje. Máslo musí být vychlazené. Do těsta se přidává ledová voda a neustále se chladí v lednici.
- Málo rozvalované a překládané těsto málo lístkuje. S každým přeložením roste počet vrstev, které se pečením promění v lístky.
- Příliš mouky k podsypání způsobí, že těsto bude tvrdé a nepoddajné. Používejte silikonové a dřevěné vály nebo pečicí papír.
- Chlazení nepodceňujte a dejte těsto mezi vyvalováním a překládáním do ledničky. Hotové těsto nechte přes noc odpočívat v chladu.
- Vkládání plechu do studené trouby zaručí, že těsto nevyběhne a nelístkuje. Vyhřejte troubu na 200 °C a po vložení ztlumte na 180 °C.
- Zbytky těsta, které znovu zpracujete, už nelístkují - upečte odřezky pro děti nebo těstem vyložte formu a upečte koláč.
Ze zbytku těsta můžeme připravit šátečky s náplní (tvaroh, povidla, marmeláda nebo kakaová pomazánka) - ukážeme vám jejich přípravu v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Časté chyby při přípravě majonézy: Které to jsou, jak je napravit nebo jim předejít
Komentáře