Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Česnek se skladuje velmi snadno - nemá žádné zvláštní nároky, potřebuje především suché a vzdušné místo, chráněné před mrazem. Podobně jako cibuli ho můžeme skladovat rozložený na bedničkách nebo svázaný ve svazcích a zavěšený. Podmínkou je řádné vysušení sklizeného česneku před uložením.
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději před začátkem zimy, a pokud je zima mírná a půda není zamrzlá, můžeme česnek dosázet i v průběhu zimy. Pro ochranu před houbovými chorobami ho před výsadbou můžeme máčet např. v Sulce (ze zahrádkářských potřeb).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat česnek
Kupujeme pouze kvalitní česnek, který příjemně voní. Nesmí být napadený plísní. Česnek není zrovna levný, proto si ho při nákupu dobře zkontrolujeme.
- Česnek skladujeme nejlépe v bedničce nebo papírové krabici na suchém a vzdušném místě, chráněném před mrazem. Občas česnek prohlédneme, případně lehce promícháme.
- Rozhodně česnek neukládáme v lednici a už vůbec ne v mikrotenovém nebo igelitovém neprodyšně uzavřeném sáčku.
- Při pokojové teplotě začne časem vysychat.
- V předjaří se může stát, že nám česnek začne doma rašit, v tom případě je ale škoda cibulky vyhodit. Raději je dáme do květináčku s hlínou a čerstvou narašenou nať můžeme používat podobně jako pažitku - do pomazánek nebo na chleba či do polévek. Česnek je sice ostřejší než pažitka, ale chutná výborně.
- Pokud máme česnek vysázený na záhonu, začne při jarním oteplení velmi brzy rašit, narašené natě nám velmi příjemně obohatí naši jarní kuchyni.
- Česnek nám vydrží dlouho jako čerstvý, když ho po vyloupání naskládáme do skleničky, zalijeme olejem a uložíme v ledničce. I olej takto získá příjemné česnekové aroma a bude se nám hodit k dochucení některých jídel.
- Další možností je česnek umixovat se solí a uložit do šroubovacích skleniček. Uskladníme je v chladném prostředí. Takto připravený česnek používáme k dochucení různých polévek, omáček a gulášů. Hodí se ale i na topinky, pokud po ruce nemáme zrovna čerstvý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na závěr pro vás máme zajímavý recept, ve kterém česnek nesmí chybět. Podle následujícího videa můžete uvařit výbornou česnečku od babičky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 4 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 5 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Jak správně uchovat česnek, aby vydržel co nejdéle lahodný a voňavý
Právě kvete česnek. Pořád je čas zajistit si velkou a zdravou úrodu, je třeba ho okopávat a odstranit plevel
Komentáře