Čím se liší hokaido od jiných dýní a na co se nejvíce hodí? Proč se tato malá dýně stala královnou naší kuchyně?
Dýně milujeme už dlouho, ale od té doby, co známe hokaido, jejich obliba ještě narůstá. A není divu. Zpracování této malé dýně je velmi snadné a nepotřebujeme k tomu velkou sílu, ani velký nůž.
Hokaido v sobě spojuje mnoho výhod, které řada dalších dýní nemá. Můžeme si je krátce shrnout, určitě přitom dostaneme chuť třeba na dýňovou polévku z této skvělé zeleniny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč si tolik ceníme dýni hokaido?
Tato malá a pěkná dýně v sobě spojuje řadu výhod. Díky nim se stala zřejmě nejoblíbenější podzimní zeleninou. A jaké jsou to výhody?
- Je malá - tedy velká přesně akorát, abychom ji spotřebovali na jedno jídlo. Žádné zbytky a problémy s uchováním nedojené části.
- Skvěle chutná, má příjemně nasládlou chuť, je jemná, zároveň hutná - není vodnatá. Její chuť je výrazná a velmi dobrá.
- Má krásnou barvu a je pěkná na pohled. Toto oceníme nejen při vaření.
- Hokaido, do té doby než si ji dáme k obědu, totiž může být krásnou domácí dekorací - úžasně prozáří naše podzimní nevlídné dny.
- Snadno se pěstuje na zahradě. Potřebuje výživnou půdu, dostatek vláhy a sluníčko - stejně jako ostatní dýně.
- Je velmi trvanlivá. Můžeme ji skladovat doma, v chladnější místnosti. Při sklizni jí ponecháme krátkou stopku. V dobrých podmínkách vydrží až do jara. Můžeme ji mít stále po ruce.
- A hlavní výhodou je to, že hokaido nemusíme loupat. Díky tomu je vaření s ní velmi snadné a rychlé. Plody si ponechají všechny důležité vitamíny, žádná "hodnota" neputuje na kompost.
- Z hokaida lze vařit slaná i sladká jídla, pochutnají si na ní dospělí i děti. Hokaido je úžasná dýně pro naše každodenní vaření.
Vyzkoušejte ji třeba s bramborami na bylinkách, s vařením poradí názorné video. Další chutné recepty na vaření z dýní (od polévek až po moučníky) najdete v našem receptáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Komentáře