Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je lyofilizované ovoce? Toto ovoce sušené mrazem je křupavé a lehké jak pírko
Zdroj: Freepik

Lyofilizace ovoce nebo také sušení mrazem je metoda, která prodlužuje trvanlivost ovoce, zachovává jeho tvar, barvu i strukturu. Díky tomuto unikátnímu procesu lyofilizace zůstane ovoci jeho původní chuť, aroma, tvar i struktura.

Mrazem sušené ovoce, známé také jako lyofilizované ovoce, se stalo populárním trendem v oblasti zdravé výživy a udržitelnosti. "Lyo" ovoce má delší trvanlivost než čerstvé ovoce, což z něj činí ideální potravinu na dlouhodobé skladování.

K čemu využít "lyo" ovoce

Lyofilizované ovoce je chutné a zdravé občerstvení, které poskytuje všechny důležité živiny, není doslazované a je skvělým zdrojem, jak doplňovat přirozený vitamín C i v zimních měsících. Jak ho tedy můžeme využít:

  • Konzumovat jej můžeme samotné k doplnění energie.
  • Můžeme ho přidávat do domácího müsli, bude díky tomu svěží a lépe ochucené.
  • Nasypat jej můžeme do ranní ovesné kaše či jen do jogurtu, ať už po kouskách nebo nadrcené jako prach.
  • Báječně se hodí na pečení moučníků či cukrovinek.
  • Kousky ovoce skvěle dozdobí dorty, ovoce rozdrcené na prach naopak dokáže obarvit krémy i těsta.
  • Přidat jej můžeme také do smoothie či mléčných koktejlů a do limonád.

Ovoce sušené mrazem chutná dokonale v jakémkoli pokrmu, avšak nejvíce oblíbené bude jako zdravá svačinka u malých dětí. Dozdobit prachem nebo kusy ovoce lze také klasický pudink, který si můžete připravit podle videoreceptu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli