Dorty se sněhovou čepicí: Nepoznáte, co se skrývá uvnitř, dokud moučník nerozkrojíte
Sněhová čepice dodává moučníku nadýchanost, jemnost a svěžest. Nesluší jen dortům, ale také koláčům a zákuskům. Základem této sladké ozdoby je bílkový sníh, ušlehaný s cukrem v páře a poté opálený pistolí nebo pod grilem.
Dorty a zákusky se sněhovou čepicí nevypadají tak lákavě jako jiné dezerty, ale to jim nic neubírá na jejich výjimečnosti. Pod nadýchanou čepicí se může skrývat nízký korpus s krémem, nepečený dort nebo koláč s ovocem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sněhovou čepici na moučník
Oddělíme bílky od žloutků. Na 1 bílek počítáme 40 g krupicového cukru:
- Na hrnec s vodou položíme misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu uvedeme do varu, do mísy nalijeme bílky a pilně šleháme za postupného přidávání cukru, dokud sníh nevytváří měkké špičky.
- Misku stáhneme z lázně a metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem našleháme sníh do jemné nadýchané pěny, která tvoří pevné špičky. Směs necháme vychladnout a ozdobně ji navrstvíme na koláč nebo dort.
- Hotový dezert ožehneme opalovací pistolí. Pokud ji nemáme, vložíme moučník na chvíli do trouby pod gril - ale pozor! Pouze takový, který nemá pod sněhovou čepicí krém nebo smetanovou hmotu se želatinou!
Na jaký dezert se dává sněhová čepice
Obláčkově nadýchaný sníh se hodí na všechny dorty a koláče s pečenými korpusy, se sušenkovými základy nebo na křehká těsta. Hodí se na nádivky z tvarohu, ovoce, na smetanové krémy se želatinou i na koláče s drobenkou. Sníh můžeme nanášet lžicí nebo ho ozdobně nastříkat ze sáčku s tvarovanou zdobicí špičkou. Po opálení pistolí pak krásně vynikne rýhování sněhových růžiček.
Sladké drobečky
Dezert s nakyslým krémem nebo ovocem potřebuje trochu doladit a to bílkový sníh rozhodně umí. Na povrchu křupavá sladká peřinka a uvnitř pěna dá moučníkům úplně jiný rozměr. Když zbyde sníh (protože našleháním bílky hodně nabydou), můžeme vytvořit sladké pusinky, které usušíme v troubě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 4 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na pečený dezert Aljaška se zmrzlinou? Tajemství úspěchu tkví ve správně vyšlehaném sněhu, pak je výsledek dokonalý
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Jak zdobit moučníky krémem: 6 tipů, jak hezky ozdobit dort nebo zákusek
Komentáře