Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Z dozrávajících jahod připravujeme různé dobroty, včetně těch na plechu. Mezi nejoblíbenější patří nejen koláče a buchty s drobenkou, ale také lahodné řezy, které naplno využijí atraktivní barvu čerstvých jahod.
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod, obvykle rozkrojených na poloviny, a želatiny. Kromě té, která je živočišného původu, lze využít želé rostlinného původu, případně agar - o tom, jak se s nimi pracuje, pojednává náš další článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jahodové řezy s želatinou
Jahody jsou atraktivní nejen svou chutí, ale i na pohled. Želatinové vrstvy (rostlinné i živočišné) jim dopřejí vyniknout a svou osvěžující chutí nezklamou. Dají se použít jahody mražené i kompotované, ale čerstvé jsou nejlepší. Kromě jahod využijeme i další druhy ovoce (např. kiwi nebo maliny).
Jahodové řezy s tvarohem
Na tvarohové řezy se nám bude také hodit želatina - přidáme ji buď rovnou do tvarohové vrstvy nebo do samostatné vrstvy nad tvarohovou vrstvu, případně do obou vrstev. Pokud připravujeme vrstvu z uvařeného pudinku, do kterého jsme zašlehali opatrně tvaroh, všechny suroviny při šlehání musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
Mascarpone nebo smetana
Mascarpone a šlehačka, případně i zakysaná smetana, jsou základem dalších řezů, opět doplněných želatinou. Hotové řezy lze zdobit šlehačkou a strouhanou čokoládou. Řezy budou chutné i s pudinkovou jahodovou vrstvou, v tom případě ale již jsou jahody tepelně upravené - tuto možnost volíme především v období mimo jahodovou sezonu, když nemáme k dispozici čerstvé jahody.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 6 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 10 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Komentáře