Jak dlouho udit domácí klobásy? Doba uzení se liší u teplého a studeného kouře
Uzení je od nepaměti nejčastější způsob konzervování masa i uzenin. Správně vyuzená klobása závisí na více faktorech, ať už to je teplota kouře, délka uzení nebo také správně zvolený druh dřeva. Látky v kouři dodají klobásám nádhernou vůni i chuť.
Před samotným uzením probíhá příprava směsi na klobásy, kdy nameleme vepřové i hovězí maso, smícháme dohromady v poměru podle receptu a nakládáme se solí i kořením. Po odležení plníme do střívek a máme připraveno k uzení v udírně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho udit klobásy
Zvolit můžeme tyto varianty uzení:
- Uzení studeným kouřem - touto metodou uzení na nižší teplotu pod 30 °C se klobásy stanou trvanlivými a vydrží i několik měsíců. Nevýhodou je, že uzení může trvat 2 až 3 dny.
- Uzení teplým kouřem - klobásy udíme na vyšší teplotu kolem 60 °C, při které se příliš neuvolňuje tuk. Díky této tepelné úpravě uzení trvá pouze 3–15 hodin podle velikosti klobás. Klobásy po vyuzení v lednici vydrží několik dní a poté je musíme zmrazit nebo konzervovat stejně jako uzené maso.
Pojďte si připravit hřejivou zelnou polévku, do které můžete nakrájet i čerstvě vyuzenou klobásu. Polévka získá výtečné aroma i chuť. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře