Bramborové placky lokše patří k oblíbeným pochoutkám. Jak je dobře rozválet a upéct, poradí názorné video
Lokše nebo-li bramborové placky známe dlouho, patří k oblíbeným a vyhledávaným lidovým pokrmům. Naše babičky je pekly na plátech kamen a chutnaly skvěle. My to zvládneme i na pánvi.
Lokše připravujeme z bramborového těsta. K nastrouhaným nebo prolisovaným vařeným bramborám přidáme vejce a mouku, osolíme a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bramborové placky
Dále pokračujeme podle názorného videa:
- Těsto rozdělíme na stejné dílky podle toho, jak velké placky budeme chtít. S menšími se lépe manipuluje, méně se trhají.
- Pánev na opékání musí být dobře rozpálená. Nejlepší je litinová nebo aspoň teflonová pánev. Placky opékáme bez tuku (nasucho).
- Z kousků těsta vytvoříme kuličky a rozvalujeme válečkem co nejvíce natenko. Podle potřeby podsypeme moukou.
- Placky opékáme zprudka do objevení hnědých puchýřků na těstě z obou stran.
- Opečené placky ihned potřeme z jedné strany tukem (máslo, husí nebo kachní sádlo apod.) a vrstvíme na sebe. Tím se omastí i na spodní straně.
- Hotové placky můžeme pocukrovat, posypat mákem, potřít povidly atd. a podávat jako moučník nebo sladký oběd s bílou kávou podle babiček.
- Placky potřené husím nebo kachním sádlem jsou vynikající jako příloha k pečené drůbeži a zelí (místo knedlíku).
Oblíbenost bramborových placek napříč naší zemí dokazuje množství krajových názvů - např. lokše, patenty, laty, pekáče nebo šumpále.
Vyzkoušejte i další dobroty z bramborového těsta.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 23 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co když bramborové těsto lepí? Stačí použít několik triků našich babiček a vaření knedlíků zvládneme na jedničku
Komentáře
14. 10. 2022 08:13