Jak mrazit ovoce? Vyplatí se dodržovat některá pravidla, aby si ovoce ponechalo důležité vlastnosti
Přebytek čerstvého ovoce ze zahrady je potřeba nějakým způsobem zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Tím nejjednodušším postupem je mražení. Mrazíme především ovoce, které se dá použít hned po rozmražení, aniž by potřebovalo tepelnou úpravu nebo další zpracování.
Mražení je sice považováno za jednoduchý způsob uchování ovoce, má ale svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jedině tak bude ovoce po rozmražení kvalitní, chutné a prospěšné našemu zdraví. Oblíbené jsou především mražené jahody, borůvky, maliny a rybíz, ale můžeme se pustit do zmrazování různých dalších druhů ovoce, pokud pro ně budeme mít využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit ovoce
Mražení čerstvého ovoce by mělo probíhat co nejrychleji, aby si zachovalo nejen svou chuť a aroma, ale i strukturu. Znáte pravidla správného mražení?
- Mražení je sice jednoduché, ale je třeba brát v úvahu finanční náročnost provozu mrazničky. Proto mrazíme především vzácnější druhy ovoce, které v zimě opravdu oceníme a nebudou jen zbytečně zabírat místo.
- Mrazíme pouze kvalitní, dobře vyzrálé a zdravé ovoce. Dobře je umyjeme a necháme okapat. Jednotlivé druhy mrazíme v celku nebo nakrájené, ve formě protlaků nebo šťáv.
- Před mražením ovoce tepelně neupravujeme (na rozdíl od zeleniny, kterou často blanšírujeme).
- Ovoce vkládáme do vhodných obalů (plastových krabiček nebo mikrotenových sáčků), které nezaberou zbytečně mnoho místa, jsou pevné, zdravotně nezávadné a odolné proti působení nízkých teplot. Sáčky jsou skvělé na menší druhy ovoce, případně na nakrájené kousky. Krabičky využijeme na rozmixované ovoce nebo na šťávy. Kulaté kelímky jsou málo skladné.
- Obaly označíme datem uložení, případně názvem uloženého ovoce (pokud je rozmixované a nebylo by poznat). Když si vždy poznamenáme do tabulky, co do mrazničky ukládáme, budeme mít o jejím obsahu lepší přehled. Po spotřebování si údaj škrkneme.
- Mrazíme vždy jen menší množství ovoce naráz, další dávku přidáme až po částečném zmražení. Nově vkládané ovoce rovnáme na různá místa, nejlépe do protějších rohů v mrazničce.
- Nové balíčky ovoce by se neměly zbytečně dotýkat již zmrzlého ovoce a dalších mražených potravin, můžeme je proto v mrazničce nejprve položit na tác.
- V mrazničce by měla být nastavená co nejnižší teplota, proto ji včas před vkládáním ovoce zapneme na vyšší výkon.
- Mrazničku otevíráme vždy na co nejkratší čas, aby se zbytečně neoteplovala a netvořila se v ní námraza. Námrazu podle potřeby odstraňujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na závěr pro vás máme recept na jahodovo-tvarohovou zmrzlinu, s jejíž přípravou vám pomůže názorné video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 20 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Komentáře