Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Houby k sušení nesmí být plesnivé, zapařené, přestárlé nebo rozměklé. Poradíme, jak je na sušení nejlépe připravit a jak při sušení postupovat. Na chalupě oceníme i jednoduché sušení hub venku.
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny.
K sušení jsou nevhodnější všechny hřibovité houby, dají se ale sušit i jiné druhy jako např. lišky nebo stroček. O sběru, uchování a zpracování hub pojednává náš další článek.
Jak houby na sušení připravíme
Plodnice důkladně očistíme nožem, odkrájíme červivé a nakousané části. Otřeme je suchým hadříkem nebo měkkým kartáčkem. Zásadně je neomýváme. Nakrájíme je na plátky asi 3 mm silné. Ihned je rovnáme na rošty se silonovým pletivem nebo jiné vhodné podložky. Důležité je, aby i odspoda pod nimi mohl proudit vzduch.
Jak se připravuje houbový Kuba
Jak houby sušíme
Houby nejčastěji sušíme v sušárně, troubě s ventilátorem nebo v elektrické sušičce. Počáteční teploty nesmí překročit 45 °C. Dosoušet je můžeme při teplotě až 70 °C.
V letních vedrech je můžeme sušit i ve stínu venku a raději v závětří, aby je nerozfoukal vítr. Za slunného a suchého počasí se dají sušit i na slunci.
Dbáme na to, aby houby nezůstaly venku přes noc nebo za vlhkého počasí. Na noc je uložíme do suché teplé místnosti a druhý den můžeme ve venkovním sušení pokračovat.
Houby jsou usušené, když při promíchání chrastí. Nedostatečně usušené houby mají tendenci plesnivět. Přesušené houby se naopak lámou a drobí. Správně usušené a uskladněné houby vydrží určitě do další sezony, mnohdy i déle (i několik let).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nejlépe skladovat sušené houby, popisuje náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou
Prvorepubliková kuchyně v novém pořadu Labuť u sporáku: Milovaný dort Emy Destinnové snadno zvládnete upéct doma
Komentáře