Jak pěstovat a sklízet topinambury. Jak připravit hlízy, abychom si na nich pochutnali
Topinambury poskytují bohatou sklizeň od podzimu až do jara. Jsou velmi úrodné a hlízy nejlépe chutnají co nejdříve po vykopání ze záhonu. Hodí se k využití zasyrova i pro tepelnou úpravu. Chutí připomínají oříšky nebo slunečnicová semínka.
Topinambury na zahradě
Mohlo by vás zajímat
Sklizeň topinambur
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Topinamburům, rostlinám z čeledi hvězdnicovitých, se lidově říká židovské brambory. Dříve se pěstovaly k jídlu i jako krmivo, lesníci jimi krmili hlavně černou zvěř. Z nutričního hlediska jsou ceněné zvláště pro diabetiky, hlízy totiž neobsahují škrob, ale inulin, který jim prospívá. Inulin a pektin mají vliv na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Chrání játra a ledviny. Topinambury se upravují tepelně podobně jako brambory, ale mohou se konzumovat i syrové.
Využití hlíz topinambur
Sklizené hlízy používáme buď se slupkou nebo oloupané. Velmi dobře chutnají syrové. Konzumujeme je v menším množství - jsou sice velmi zdravé, ale když jich sníme více, mohou nadýmat. Přidáváme je do salátů - nastrouhané nebo jemně nakrájené. Plátky chutnají upečené v kontaktním grilu, jemně osolené, případně omaštěné. Z hlíz připravujeme polévky, hodí se do bramborákového těsta nebo je zapékáme s bramborami a zeleninou.
Topinambury jsou nenáročnou a mimořádně úrodnou rostlinou s pěknými květy, vhodnou pro zimní sklizeň, podobně jako kadeřávek a růžičková kapusta. Na jednom místě je pěstujeme i více let. Obvykle několik hlíz v zemi zůstane a znovu z nich vyrostou nové rostliny. Pokud po nich plánujeme pěstovat jiné plodiny, musíme hlízy nejprve pečlivě vybrat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 17 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 21 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 22 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Komentáře