Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek můžeme mít na záhoně celou zimu a chodit ho sklízet i do zasněžené zahrady. Mrazy mu neuškodí, naopak mu dají jemnou chuť. Syrový i tepelně zpracovaný nám poskytne mnoho cenných vitamínů a minerálů.
Kadeřávek v zimě
Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v sezóně velmi dobře roste a působí na zeleninových záhonech dekorativně. Jen potřebuje ochranu před útoky hmyzu (housenky běláska zelného, mšice) - pomůže ruční sběr a bílá textilie.
Mohlo by vás zajímat
Jak si pochutnat na kadeřávku
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kadeřávek je kadeřavá listová kapusta s vysokým obsahem vitamínu C. Snadno se pěstuje, snáší mráz, proto ji můžeme mít na zahrádce celou zimu, a chodit si trhat čerstvé listy. Kadeřávek je vhodný na saláty, do polévek, na dušení (jako příloha), nebo do zeleninových karbanátků. Výborné jsou pečené chipsy z kadeřávkových listů.
Polévky s kadeřavou kapustou
Pro ostatní zeleninu si chodíme především do mrazničky, ale pro kadeřávek stále na zahradu. Čerstvě sklizený kadeřávek dává polévkám krásnou barvu a vydatnou chuť. Navíc zvýší jejich výživnou hodnotu. Kdo chce, aby polévka byla jemnější, může si ji rozmixovat tyčovým mixérem.
Karbanátky, palačinky, smažený kadeřávek
Kadeřávek, určený do karbanátků, nejprve spaříme horkou vodou, čímž se výrazně zmenší jeho objem. Pak ho můžeme pomlet nebo rozmixovat. Vždy přidáme dostatek česneku, který karbanátky dobře ochutí. Chutná je kombinace kadeřávku s luštěninou (např. sojou) a strouhaným sýrem nebo s masem.
Nákyp, chipsy, pesto
Kadeřávek v teplé kuchyni používáme podobně jako kapustu, proto využijeme shodné recepty. Mezi zajímavé speciality patří kadeřávkové chipsy, které si ochutíme oblíbeným kořením a usušíme. Podáváme je podobně jako bramborové chipsy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 8 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 21 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Jak připravit dokonalou pečenou kachnu? je třeba dodržet několik důležitých kroků
Komentáře