Připravit třené těsto není žádná věda. Poradíme vám, jak docílit jemného a kyprého moučníku
Každý, kdo peče, jistě chce, aby byl výsledkem jemný, nadýchaný a vláčný moučník, který se rozplývá na jazyku. Třené těsto je skvělým způsobem, jak si připravit chutnou bábovku, velikonočního beránka nebo třeba bublaninu.
Třené těsto se využívá k přípravě několika druhů moučníků a není divu. Díky němu je totiž výsledek perfektně nadýchaný, jemný a kyprý, ale zároveň pevnější a hutnější než třeba piškotové těsto. Nejčastěji se používá k přípravě třených bábovek, bublanin, dortových korpusů a podobných moučníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základem je správná teplota surovin, postup i čas
Aby se vám třené těsto podařilo, je potřeba dodržovat nejen množství surovin, ale i postup a také to, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Jak tedy na to?
- Připravte si vejce (důležité je, aby měla pokojovou teplotu) a oddělte žloutky od bílků. Bílky pak vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
- Žloutky smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, změklým máslem a začněte šlehat.
- Za stálého šlehání po částech přidávejte mléko a asi 2/3 celkového množství mouky smíchané se špetkou soli.
- Zbylou 1/3 mouky smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Poté zlehka vmíchejte sníh z bílků.
- Nakonec můžete část těsta oddělit a obarvit kakaem s trochou rumu.
Jak správně péct třené těsto
Ať už zvolíte bábovku, bublaninu či třeba třeného beránka, důležité je správné pečení. Moučníky pečeme při 180 °C (vyšší moučníky jako bábovky dopékáme při 160 °C) a v průběhu pečení kontrolujeme špejlí, která musí být suchá. Hotový moučník poznáme tak, že se okraje oddělují od formy, je krásně růžový a voní. Před krájením či zdobením jej nechte zcela vychladnout.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 8 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek vylepšil italský „mafiánský“ koláč o hrušky: Je extrémně šťavnatý a intenzivně voní čokoládou s ořechy, říká cukrář
Jak se peče třená bábovka. Potřebujete do ní kypřicí prášek a krásně ušlehaný bílkový sníh
Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní
Komentáře