Některé trouby pečou více odspodu, jídlo se pak v nich snadno připálí. Poradíme několik triků, které nám pečení usnadní
Každá trouba peče jinak a ne s každou se nám pečení daří. Obvykle si v takové situaci raději pořídíme novou, ale můžeme zkusit několik jednoduchých triků, které používaly už naše babičky a možná nová trouba ani nebude potřeba.
V troubách, které pečou více odspodu, se pokrmy na spodu snadno připalují - to je nepříjemné, třeba když pečeme buchty na plechu a zespodu nám ztmavnou, někdy až zčernají a zvrchu jsou akorát. Můžeme tomu zabránit, stačí vyzkoušet následující tipy:
- Do trouby vložíme prázdný plech, do kterého nasypeme a rozložíme tři hrsti soli. A teprve nad něj vsuneme další plech, ve kterém již máme připravené jídlo (sladké nebo slané), určené k zapékání nebo pečení.
- Další možností je na dno trouby (nebo opět do spodního plechu) položit alobal - nejlépe opravdu pevný (určený na grilování) a rovnou ve více vrstvách - tři vrstvy by mohly stačit, ale záleží na naší troubě.
- Na dno trouby můžeme také položit pálenou střešní tašku, i tuto možnost používaly naše babičky.
- Další variantou je vložit do trouby kastrůlek s vodou - toto se ale hodí především v situaci, kdy troube peče více zvrchu.
- Pokud zrovna pečeme jídlo, které se při tepelné úpravě občas promíchává, silnější pečení odspodu nám tolik nevadí - musíme jen častěji míchat, aby nedocházelo k připalování.
Zajímá vás, jak se peče cuketa v troubě? O nejlepších cuketových receptech, na které potřebujeme troubu, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Len je nejlepší materiál na utěrky: Kuchyňský "superman" pohlcuje vlhkost, je odolný vůči plísním a nedrží se v něm prach
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Komentáře